Kunst & Cultuur in Winterswijk

Winterswijk bruist! Sinds jaar en dag is Winterswijk een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Grote namen als Piet Mondriaan, Gerrit Komrij en Max van Dam zetten hier hun eerste zielenroerselen op papier. Ook vandaag de dag zijn er veel kunstenaars die hun inspiratie vinden in de rust, de ruimte en het prachtige Nationaal Landschap. Zelfs in de openbare ruimte is er veel aandacht voor kunst. Op diverse plekken in Winterswijk vind je creaties van lokale kunstenaars of werken die herinneren aan de grootmeesters die in vroegere tijden in Winterswijk verbleven. 

Liefhebbers van kunst kunnen hun hart ophalen in Winterswijk. Er zijn diverse musea gevestigd. Museum Villa Mondriaan, museumwerkplaats Transit Oost, museum Wereld Van Wenters en de Museumfabriek nodigen je van harte uit om hun bijzondere locaties en collecties te bekijken. Ook organiseren zij regelmatig exposities, tentoonstellingen, rondleidingen en workshops. Deze activiteiten vind je terug in onze agenda.

Bekijk musea in Winterswijk

Bijzondere culturele locaties

Theater De Storm, de culturele huiskamer van Winterswijk, beschikt over twee prachtige theaterzalen, een feestzaal en een groot theatercafé. Jaarlijks biedt De Storm, met een gevarieerd aanbod aan voorstellingen, ruimte aan zo’n 100 professionele en 40 regionale gezelschappen. Ook zijn zij een vooraanstaande locatie voor bijvoorbeeld vergaderingen, beurzen, symposia en andere zakelijke activiteiten.

Voor wie zich graag voor even waant in de roaring twenties, is een bezoek aan Art-Deco theater Astoria een absolute aanrader. Dit monumentale theater dateert uit 1925 en is in 2019 met veel zorg en liefde gerestaureerd door de huidige eigenaren. Het elegante monument telt vele historische Art-Deco elementen. Prachtig vakmanschap en rijke materialen maken het theater een lust voor het oog.  

Boogie Woogie is het Winterswijkse centrum voor cultuureducatie. Zij verzorgen een gevarieerd onderwijsaanbod op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst. In de zomer biedt het openluchttheater een intiem decor voor kleinkunst en in het monumentale doopsgezinde kerkje aan de Torenstraat kun je regelmatig genieten van klassieke concerten en lezingen. De synagoge in de Spoorstraat vormt samen met het naastgelegen badhuis, het schooltje en de oude begraafplaats een bijzonder cultureel historisch complex, dat zeker een bezoek waard is. 

Streetart

In 2022 heeft kunstenaar Paul Wieggers een reeks muurschilderingen van Winterswijkse vrijdenkers aangebracht op diverse gevels in het Winterswijkse centrum, ter gelegenheid van het themajaar 1572 - De geboorte van Nederland. Zo sieren eerbetonen aan onder andere Piet Mondriaan, Tante Riek en Gerrit Komrij de voorheen kale muren. Bij elke muurschildering is een QR code geplaatst die leidt naar een webpagina over deze vrijdenkers. Je kunt deze pagina's ook hier bekijken. 

Tante Riek    Piet Mondriaan   Gerrit Komrij

Culturele evenementen

Er vinden regelmatig culturele evenementen plaats in Winterswijk. Bijvoorbeeld het jaarlijks terugkerende KunstOer, een driedaags evenement waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Diverse professionele kunstenaars exposeren dan op bijzondere erfgoedlocaties in Winterswijk en de buurtschappen. De bijbehorende kunstroute kan zowel met de auto, op de fiets als lopend worden gevolgd.

Ook het Steengroevetheater trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers naar onze mooie gemeente. Tegen een decor van miljoenen jaren oude rotswanden in de dertig meter diepe groeve, wordt een muzikaal spektakel uitgevoerd door een enorme cast van acteurs, een koor en een orkest. Een onvergetelijke en unieke ervaring!

Bekijk alle culturele evenementen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over kunst en cultuur in Winterswijk? Of wil je regelmatig updates ontvangen over alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren in Winterswijk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je nu in