Excursies in Winterswijk

Erop uit in de omgeving van Winterswijk? Te midden van maar liefst 22.000 hectare natuurschoon van het Nationaal Landschap, kent Winterswijk talloze prachtige plekjes om te bezoeken. Unieke buurtschappen, eeuwenoude Scholtengoederen, statige monumenten, bijzondere dieren en planten en schitterende natuurgebieden vragen erom ontdekt te worden. 

Deze plekken lenen zich uitstekend voor een bezoek op eigen gelegenheid, maar in het bijzijn van een ervaren gids beleef je Winterswijk op z'n mooist. Ontdek de verborgen parels in het landschap en de verhalen die schuilgaan achter de markante locaties in de omgeving. Unieke ervaringen om nooit te vergeten.

Ben je benieuwd naar de Wild Kiek'n Safari, de Wooldse Walking Tour, de excursie Beleef de Steengroeve of de Winterswijkse wandel- en fietstochten onder leiding van een ervaren gids? Wij vertellen je graag meer over de excursies die het VVV Inspiratiepunt aanbiedt tijdens het zomerseizoen.

   

Wild Kiek'n Safari

Wist je dat Winterswijk de hoogste reeëndichtheid van Nederland heeft? En dat het Nationaal Landschap Winterswijk het thuis is voor vele andere bijzondere wilde dieren en planten? Tijdens de Wild Kiek'n Safari leer je van alles over de flora en fauna die deze streek rijk is.

Met geruisloze elektrische buggy's ga je samen met je gids, een expert op het gebied van wildbeheer, op pad door de prachtige omgeving van Winterswijk. Met een beetje geluk kun je de wilde dieren van dichtbij spotten.

 

Meer over de Wild Kiek'n Safari

     

Beleef de Steengroeve

Geologisch gezien is de gevarieerde bodemopbouw van Winterswijk een van de rijkste van ons land. Daarom wordt Winterswijk ook wel de mozaïekvloer van Nederland genoemd. Een van de geologische hoogtepunten in het Nationaal Landschap Winterswijk, is de steengroeve. Door de kalksteenwinning zijn de miljoenen jaren oude aardlagen zichtbaar in de rotswanden aan de oppervlakte, wat bezoekers een fenomenaal kijkje op de geologische geschiedenis van Winterswijk biedt.

Tijdens de excursie Beleef de Steengroeve daal je onder leiding van een ervaren gids af in de groeve en leer je over de historie van het coulisselandschap, de bijzondere natuurwaarden, de uitzonderlijke geologische kwaliteiten van het gebied en de toekomstplannen rondom de steengroeve.

 

Meer over Beleef de Steengroeve
Excursie Beleef de Steengroeve

   

De Wooldse Walking Tour

Het buitengebied van Winterswijk staat bekend om het prachtige coulisselandschap. Het Wooldse landschap is in de loop van de eeuwen gevormd door Scholten, vrije boeren en pachters. Samen hebben zij de buurtschappen gevormd. In het landschap is nog steeds te zien hoe de geschiedenis zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld heeft.

Ga op pad met onze enthousiaste gids Freek en leer tijdens een schitterende wandeling over het landschap en de geschiedenis ervan. Freek is geboren en getogen in de buurtschap het Woold en hij vertelt graag over deze bijzondere streek.

 

Meer over de Wooldse Walking Tour

  

Dorpswandeling of fietstocht met het Gilde

Winterswijk kent meer dan 300 rijks- en gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn er veel andere interessante gebouwen, historische gevels en karakteristieke plekjes te vinden. Ben je benieuwd welke verhalen er schuil gaan achter deze locaties? Ga dan eens op pad met een van de enthousiaste gidsen van het Gilde.

Het Gilde verzorgt dorpswandelingen en fietstochten door Winterswijk en haar prachtige omgeving. De gedreven gidsen vertellen je graag over de geschiedenis en achtergrond van deze bezienswaardigheden. 

 

Meer over wandelingen en fietstochten met het Gilde
Dorpswandeling

   

Fietstocht door Kotten met een gids

Winterswijk is omgeven door prachtige buurtschappen met elk een eigen karakter. De buurtschap Kotten ligt ten zuid-oosten van Winterswijk en is ongeveer dertien vierkante kilometer groot. Kotten is rijk aan prachtige natuur, historisch erfgoed en bijzondere verhalen. Verhalen die het verdienen om verteld te worden.

De gidsen van de Stichting Historische Kring Kotten stappen graag met inwoners en bezoekers van Winterswijk op de fiets om te vertellen over de boerderijen en de verhalen uit verlogen tijden over oorlogen, tijden van economische voorspoed en smokkelpaden langs de grens bij Kotten. 

Meer over fietstochten met SHKK

  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over het centrum van Winterswijk? Of wil je regelmatig updates ontvangen over alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren in Winterswijk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je nu in