Gerrit Komrij

Gerrit Jan Komrij 
Winterswijk, 30 maart 1944 - Amsterdam 5-7-2012

Gerrit Komrij was een Nederlandse dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. Hij werd in 1944 geboren in de Iepenstraat in Winterswijk. Komrij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik. Nadat hij in 1963 het Gymnasium afrondde in Winterswijk, vertrok Komrij naar Amsterdam. In 1984 emigreerde hij met zijn partner naar Portugal. 

Gerrit Komrij had een haat-liefde verhouding met Winterswijk. Tegendraadsheid en provocatie kenmerkten hem als persoon. Hij was zeer gedreven, onvermoeibaar, slagvaardig en altijd bereid om zich te verbeteren. Sinds 2012 prijkt zijn naam aan het nieuwe, moderne schoolgebouw van het Gerrit Komrij College in Winterswijk.

Muurschildering Paul Wieggers

In juni 2022 schilderde kunstenaar Paul Wieggers een eerbetoon aan Gerrit Komrij, op de zijgevel van Beautysalon Anka in de Meddosestraat. In zijn ontwerp prijkt het portret van Gerrit Komrij en zijn kleed bestaat uit allemaal vellen papier. Om het portret is een rand gemaakt, waarin typische tekstschrijvers-attributen te zien zijn. Over de vellen papier is een gedicht van hem te lezen.

 

Soms droom ik, in de verre hete zon,
Dat ik mijn dorpje een bezoek ga brengen,
De school, het groen, de straat waar het begon -
Geen wegen lopen er naar toe maar navelstrengen.

Er gloeit en zingt iets aan de horizon.
Ik ben er bijna, in de holte van de kaart -
Ik zal weer samenvallen met mijn bron -
De zijlijn, maar voor mij een omweg waard -

De grijze Jacobskerk lijkt wel van goud.
Ik trap het Weurden op zijn staart.
Dan, snel, zakt het fantoombeeld, zo vertrouwd,

In een diep gat. Ik zal er nooit echt komen. –
Toch is er iets hardnekkigs in mijn dromen,
Want steeds herhaal ik deze bedevaart.

Gerrit Komrij, 16 maart 2001

De muurschildering van Gerrit Komrij is de derde schildering in een serie van vijf, gemaakt door Paul Wieggers. In het ontwerp heeft Paul het portret van Gerrit Komrij prominent geplaatst, met dwarrelende vellen papier daaromheen die voor een deel zijn tenue vormen. Links daarvan vind je schrijversattributen in een klassieke uitvoering. Het geheel ademt vooral een blauwe sfeer en staat symbool voor alle liters blauwe inkt die door zijn schrijven gevloeid hebben. De tekening wordt gecomplementeerd met een prachtig gedicht uit 2001 over Komrij's gevoelens voor Winterswijk. 

Bekijk de andere muurschilderingen

De muurschildering van Gerrit Komrij is de derde schildering in een serie van vijf, gemaakt door Paul Wieggers. Deze muurschilderingen worden één voor één onthuld. Ben je nieuwsgiering naar de andere muurschilderingen? Je kunt ze hier bekijken.