Kerst op de Lappenbrink

Op 16 en 17 december geniet je in Winterswijk van Kerst op de Lappenbrink. Een kerstfestijn geheel in de sferen van vroegere tijden. In de Meddosestraat, de Nieuwstraat, de Ratumsestraat en aan de noordzijde van de Markt zal het kerstgevoel van de 19e eeuw herleven. Je vindt er straattheater, oude ambachten, muziek en nog veel meer. Ook is er op beide dagen een gezellige kerstmarkt in de Meddosestraat.

Waan je in de kerstsferen van vroeger en geniet van de vele acteurs en figuranten gekleed in passende kostuums, oude ambachten zoals wol spinnen, smeden, weven en kantklossen. Ook is er volop muziek, dans en vermaak. In de Meddosestraat struin je langs de vele kraampjes van de kerstmarkt, die dit jaar op beide dagen aanwezig zal zijn. Kerst op de Lappenbrink is gratis toegankelijk.

16 & 17 december

Tijdens deze tweede editie van het historische kerstfestijn zal de Winterswijkse Lappenbrink op 16 en 17 december opnieuw het decor vormen voor het Winterswijk uit de periode 1900 tot 1940, toen de textielindustrie hoogtij vierde.

Voorstelling

De grote brand bij de Winterswijkse bontweverij De Batavier in december 1937, een zeer ingrijpende en indrukwekkende gebeurtenis in die tijd, staat centraal in de korte voorstelling die tijdens Kerst op de Lappenbrink wordt opgevoerd. Op beide dagen is dit schouwspel tussen 12.00 uur en 17.00 uur twee keer per uur te bewonderen op het pleintje bij de splitsing in de Nieuwstraat. 

Smakelijk en gezellig

Een warme oliebol, poffertjes of een glaasje chocomelk of glühwein. Lokale horecaondernemers zijn aanwezig met standjes met diverse lekkernijen en ook aan de kinderen is gedacht. En natuurlijk geniet je op beide dagen van een unieke sfeer, ouderwetse gezelligheid en een sfeervolle muzikale omlijsting. 

Van vroeger

Op de Lappenbrink tref je her en der hele bijzondere, oude of soms zelfs antieke attributen van vroeger. Zo is de geliefde T-Ford van museumwerkplaats Transit Oost aanwezig, waarmee het busvervoer in deze regio ruim honderd jaar geleden werd geïntroduceerd door de Geldersche Tramwegen. Ook het prachtige oude, nog steeds in werking zijnde weefgetouw van De Museumfabriek is te bewonderen. De molenaar demonstreert het slijpen ofwel billen van een molensteen en acteurs laten diverse oude ambachten en handwerk zien, geheel gekleed in de stijl van die tijd.

Muziek

Het feestelijke weekend van Kerst op de Lappenbrink wordt op zondag afgesloten met een feestelijk kerstconcert met sing-a-long van muziekvereniging Eendracht, in samenwerking met beiaardier Wim Ruessink en stichting OMC.

Kerstmarkt in de Meddosestraat

Natuurlijk geniet je ook dit jaar weer van een gezellige kerstmarkt in de Meddosestraat. Anders dan andere jaren is de kerstmarkt niet één maar twee dagen geopend. Tijdens Kerst op de Lappenbrink op 16 en 17 december geniet je dus twee dagen van de gezellige kraampjes in kerstsfeer. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Zo zijn er onder andere kramen met schapenvachten, wol, wenskaarten, kerststukjes, handgemaakte oorbellen, handgemaakte (geur)kaarsen en pittenzakken. Er worden diverse demonstraties gegeven, waaronder wol spinnen. Ook ontbreken de diverse winterse lekkernijen niet. Geniet van warme Glühwein, chocolademelk, oliebollen, poffertjes en kniepertjes, terwijl jij je laat verwonderen door al het moois in de kramen.

De kerstmarkt zal muzikaal worden omlijst door live muziek. De jongste bezoekers kunnen zich op zondag vermaken met ballonnen en schmink of een korte workshop volgen bij de 'kook muts', waar ze hun eigen kerstlekkernij kunnen maken en opeten.

Meedoen met Kerst op de Lappenbrink

Het evenement Kerst op de Lappenbrink wordt georganiseerd door de stichting Ondernemen Met Cultuur. De voorbereidingen zijn in volle gang. Juist de deelname van zoveel Winterswijkse inwoners, verenigingen en organisaties maakt dit event uniek.

Wil jij jezelf onderdompelen in de magische kerstsferen van de 19e eeuw? Doe dan mee met Kerst op de Lappenbrink. Op dit moment is de organisatie nog op zoek naar ...

... figuranten voor het levende decor
... figuranten voor het uitbeelden van oude ambachten
... helpende handen bij het kostuumdepot
... helpende handen achter de schermen
... muzikanten, koren en ensembles
... mensen die op een andere manier een bijdrage willen leveren

Meedoen kan voor een dagdeel, een dag of zelfs voor twee dagen. Is dat iets voor jou? Meld je dan aan via kerstopdelappenbrink@gmail.com.

Kerst op de Lappenbrink wordt mede mogelijk gemaakt door

                      
                   

* Kerst op de Lappenbrink is een initiatief van stichting Ondernemen Met Cultuur. De informatie op deze pagina is onder voorbehoud van wijzigingen.