Buurtschappen in het buitengebied van Winterswijk

De gemeente Winterswijk is zoveel meer dan een mooi, historisch en authentiek centrum: ook daarbuiten is het prachtig. Winterswijk is gelegen in het hart van het Nationaal Landschap Winterswijk, een ongekend mooi natuurgebied van maar liefst 22.000 hectare groot. Naast de gelijknamige hoofdplaats kent Winterswijk 9 mooie en karakteristieke buurtschappen. Elk met een geheel eigen sfeer, eigen lokale gebruiken, volksfeesten en verenigingen. Er is vaak een kleine kern en verder liggen de woningen over het landschap verspreid.​

Wonen in een van de prachtige buurtschappen is als wonen in een idyllisch schilderij. Omgeven met rust, ruimte en een ongekend mooi coulisselandschap, zijn de prachtige oude Scholtenboerderijen, de typische hallehuisboerderijen en eeuwenoude landgoederen geliefde woonbestemmingen.

Naoberschap en saamhorigheid zijn onderdeel van het dagelijks leven. Belangeloos klaarstaan voor elkaar, omkijken naar de mensen om je heen en samen het leven vieren. Verspreid door de buurtschappen vind je diverse boerderijwinkels, theetuinen, wijngaarden, kaasboerderijen, kijk- en pluktuinen en bijzondere horecagelegenheden. 

Een greep uit deze plekken

Het unieke karakter van de buurtschappen

Brinkheurne

De Brinkheurne ligt ten zuid-oosten van Winterswijk. Met ongeveer 270 inwoners op een oppervlakte van ruim 4 km2 is het de kleinste buurtschap van onze gemeente. De Brinkheurne is vooral geliefd vanwege de prachtige natuur. Zeker het Buskersbos, het bosrijke gebied rondom de oevers van de Boven Slinge, is een waar eldorado voor natuurliefhebbers. De Brinkeurne heeft fijne horeca en je vindt er heerlijke streekproducten van de boer. Een heerlijke plek om te wonen en op de fiets ben je zo in het centrum van Winterswijk.

Corle

De buurtschap Corle ligt ten westen van Winterswijk. Corle is ongeveer 8 km2 groot en telt zo'n 275 inwoners. Hier vind je het Nationaal Lindearboretum, een wetenschappelijke verzameling van diverse soorten linden, waar je prachtig kunt wandelen. In het noorden van Corle vind je het hoogveengebied het Korenburgerveen, een beschermd Natura 2.000 natuurgebied. De buurtschappen Corle en Miste zijn nauw met elkaar verbonden en delen voetbalvereniging MEC, de trots van menig inwoner.

Henxel

In het noord-oosten van de gemeente Winterswijk vind je Henxel, een buurtschap van 17 km2 groot met zo'n 300 inwoners. Het Henxelse landschap wordt gekarakteriseerd door langwerpige dekzandruggen die soms wel drie meter boven de omgeving uitsteken. De bijzondere natuurgebieden Döttinkrade en Gossink zijn gelegen in Henxel. Ook vind je hier het spieker Kössink, een oude korenspieker die omstreeks 1765 werd gebouwd als opslagplaats voor graan. Het gebouw is nog in originele staat en daarmee uniek in Nederland. Vereniging Het Museum heeft het spieker ingericht met een deel van haar collectie. In Henxel woon je in een prachtige, landelijke omgeving en geniet je van het goede leven.

Huppel

Huppel ligt ten noord-oosten van Winterswijk. Deze buurtschap telt 430 inwoners, bestrijkt zo'n 17 km2 en heeft een basisschool, waarnaast de overblijfselen van de voormalige havezathe 't Waliën gelegen zijn. De eeuwenoude westmuur met daarin 8 familiewapens, een deel van de oude gracht en enkele bijgebouwen zijn bewaard gebleven en zijn ook nu nog te bewonderen. In Huppel is het heerlijk toeven. Het is er prachtig wonen, midden in de natuur. 

Kotten

Ten zuid-oosten van Winterswijk ligt de buurtschap Kotten. Deze buurtschap heeft ongeveer 800 inwoners en is 13 km2 groot. In vroegere tijden was deze buurtschap een belangrijke schakel in de smokkelroute tussen Winterswijk en het Duitse Oeding.  Hier vind je ook de Borkense Baan, de voormalige treinverbinding tussen Winterswijk en het Duitse Oeding. Het vervallen tracé vormt tegenwoordig een ecologische verbindingszone tussen de omliggende natuurgebieden. Kotten heeft een lokale bassischool en is het thuis voor muziekvereniging Concordia. Een fijne plek om te wonen, zowel in de kern als daarbuiten. 

Meddo

Meddo wordt nog altijd tot de buurtschappen gerekend, maar is sinds de bouw van de kerk in 1864 feitelijk uitgegroeid tot een kerkdorp. Meddo ligt ten noorden van Winterswijk, is 28km2 groot en telt bijna 1.600 inwoners. De Sevink Molen is gelegen naast recreatieplas het Hilgelo en is al sinds 1868 een herkenningspunt aan de Meddose horizon. Ook het prachtige Meddose Veen is geliefd onder bezoekers. Het kerkdorp heeft een eigen basisschool en de levendige muziekvereniging Sint Jan. De kern is relatief groot en er wonen veel jonge gezinnen. De ontwikkeling van nieuwbouwwijk Nieuw Gelle is in volle gang.

Miste 

De buurtschap Miste is ongeveer 11 km2 groot, telt zo'n 540 inwoners en ligt ten zuid-westen van Winterswijk. Miste is geliefd onder geologen omdat er veel schelpen en haaientanden uit het Mioceen zijn gevonden. De Meenkmolen uit 1851 is een herkenbare landmark in de bosrijke omgeving van Miste. De buurtschappen Miste en Corle worden doorgaans in een adem genoemd. Ze delen de lokale trots, voetbalvereniging MEC. Een fijne gemeenschap waar jong en oud geniet van het buitenaf wonen.

Ratum

Ten oosten van Winterswijk is de buurtschap Ratum gelegen. Ratum bestrijkt zo'n 13 km2 en is met 370 inwoners de dunstbevolkte buurtschap van de gemeente Winterswijk en heeft nog altijd een duidelijk agrarisch karakter. Ratum is vooral bekend vanwege de steengroeve, de enige groeve in Nederland waar 240 miljoen jaar oude afzettingen van Muschelkalk aan de oppervlakte komen en worden ontgonnen. Door de jaren heen zijn er veel bijzondere vondsten van fossielen van planten, vissen, insecten en sauriërs gedaan in de Winterswijkse steengroeve. De groeve vormt tevens het decor voor het jaarlijkse Steengroevetheather. Ook het prachtige Natura 2.000 gebied Willinks Wuest is gelegen in Ratum. In deze buurtschap woon je midden in de natuur, waar rust en ruimte in overvloed is. 

Woold

De buurtschap Woold dankt haar naam aan het Latijnse 'wold', dat moerasbos betekent. De buurtschap ligt ten zuiden van Winterswijk en telt 875 inwoners verspreid over ruim 24 km2. Vanwege de ligging aan de Duitse grens zijn er restanten van landweren en de ringwal Ruitenburgerschans gevonden en bewaard gebleven. Het Woold is een zeer bosrijke omgeving, waar vooral de Bekendelle met de watermolens Berenschot en Den Helder erg geliefd zijn onder wandelaars en fietsers. Ook het Wooldse Veen wordt graag bezocht. De buurtschap heeft een basisschool en een actief verenigingsleven. Als je in het Woold woont geniet je van een prachtige omgeving en fijne mensen. Op de fiets ben je zo in het centrum van Winterswijk, terwijl je onderweg je ogen uitkijkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over wonen in Winterswijk? Of wil je regelmatig updates ontvangen over alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren in Winterswijk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je nu in