Musea in Winterswijk

Ontdek het aanbod aan musea in Winterswijk en laat je verrassen door de leuke én leerzame tentoonstellingen, exposities en workshops die de culturele locaties in Winterswijk te bieden hebben. Zo kun je alles te weten komen over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Of de historie van het openbaar vervoer in Oost Nederland. Ook kun je terug in de tijd naar het Winterswijk van een eeuw geleden. 

Ook op het gebied van kunst en cultuur is er van alles te zien, te doen en te beleven in Winterswijk. De lokale musea bieden bovendien ook leuke activiteiten aan. Zo kun je bijvoorbeeld in de sporen van Piet Mondriaan treden door de Mondriaan wandel- of fietsroute te volgen. Onderweg tref je diverse landschapstaferelen die ooit door de grootmeester zijn geschilderd.

Museum Villa Mondriaan

Piet Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat zijn artistieke carrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste woonde. In Winterswijk ontdekte Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen en werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst.

Museum Villa Mondriaan toont het werk van de jonge Piet Mondriaan en zijn leermeesters, maar plaatst zijn werk ieder half jaar in een nieuwe context. Mondriaan gaat hier in dialoog met tijdgenoten, jonge talenten en vernieuwers.

Bezoek museum Villa Mondriaan

     

Museumwerkplaats Transit Oost

In de museumwerkplaats worden bezoekers meegenomen naar de tijd van de textielindustrie, het kolenvervoer en het vroegere openbaar vervoer in Oost Nederland en in het bijzonder in de Achterhoek. Het museum vertelt hoe belangrijk de spoorwegen waren op nationaal en internationaal niveau, maar zeker ook voor de ontwikkeling van Winterswijk. Je maakt kennis met textielfabrikant Jan Willink, grondlegger van de spoorwegen in de Achterhoek, en je leert hoe de rol van de spoorwegen verandert met de komst van vrachtwagens en autobussen. 

Eyecatcher is de grote modelbaan van Winterswijkse spooremplacement, die herinneringen aan het spoorwegknooppunt Winterswijk levend houdt. Transit Oost beschikt verder over een aantal historische voertuigen die in de werkplaats te zien zijn, zoals een T-Ford bus, een GSM bus en de Blauwe Engel.

Bezoek museumwerkplaats Transit Oost

   

Museum Wereld van Wenters

Bij museum Wereld van Wenters stap je even terug in de tijd. Verspreid over drie panden in de Meddosestraat laat de Wereld van Wenters je verschillende aspecten van de geschiedenis van Winterswijk beleven. Bijzonder is de oude bakkerij, die volledig in oude glorie is hersteld. De bakkerswinkel, de voorkamer, de kelder en de bakkerij zelf geven bezoekers een uniek doorkijkje naar de vorige eeuw. Zelfs de oude oven is nog aanwezig. 

Wisselde tentoonstellingen trakteren gasten steeds weer op interessante informatie over onderwerpen die een belangrijke plaats hebben in de Winterswijkse historie. De enthousiaste vrijwilligers weten er prachtige verhalen bij te vertellen. 

Bezoek museum Wereld van Wenters

   

Theater Astoria

Waan je in de roaring twenties bij een bezoek aan het prachtige Art Deco theater Astoria. Het theater deed jarenlang dienst als theater-, toon-, bioscoop-, en concertzaal en was niet onbekend bij menig artiest. Eigenaren Marianne en Eddy de Vries wisten het monumentale pand uit 1925 net op tijd te redden van de sloop. Ze hebben het met heel veel liefde, geduld en zorgvuldigheid gerestaureerd en ingericht in de art deco stijl van toen. 

Bewonder het bijzondere theater en geniet van de historische elementen, de mooie kunststukken, voorwerpen en meubels die geheel passen binnen de stijl en het tijdsbeeld van vroegere jaren. Bekijk het theater middels een individuele bezichtiging of een rondleiding onder begeleiding van de eigenaren. Zelfs overnachten in de B&B van het theater is mogelijk.

Bezoek Theater Astoria

    

De Museumfabriek

In de Museumfabriek zijn diverse werken te bewonderen van kunstenaars die een speciale band hebben met Winterswijk. Zo worden er onder andere schilderijen van Max van Dam tentoongesteld. Naast schilderijen tref je hier tal van andere historische voorwerpen.

Het ondergrondse depot herbergt maar liefst 18.000 stukken. Van oude schoolplaten en serviesgoed tot oorlogsdocumenten en snuisterijen. Alles wordt hier netjes onderhouden en bewaard. Ook dit bijzondere en unieke depot is onder leiding van een medewerker van het museum te bezoeken. 

Bezoek de Museumfabriek

   

Eén ticket voor 4 musea

In Winterswijk kun je nu vier musea bezoeken met één kortingsticket. Kijk je ogen uit bij Museum Villa Mondriaan, Museumwerkplaats Transit Oost, de Wereld van Wenters en De Museumfabriek. Het kortingsticket is verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt en aan de kassa bij de musea. Het ticket kost € 18,50 en is enkel geldig voor volwassenen. Met dit ticket ontvang je bijna 40% korting op de normale toegangsprijzen. We zien je graag bij de Winterswijkse musea!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over kunst en cultuur in Winterswijk? Of wil je regelmatig updates ontvangen over alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren in Winterswijk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je nu in