Piet Mondriaan

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan 
Amersfoort, 7 maart 1872 - New York, 1 februari 1944

Piet Mondriaan was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus. Hij is wereldwijd bekend geworden met zijn abstracte composities, bestaande uit rechte, zwarte lijnen en grijze, witte, gele, rode en blauwe vlakken. Mondriaan wordt gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. In 1880 verhuisde het gezin Mondriaan van Amersfoort naar Winterswijk, waar vader Pieter Cornelis Mondriaan senior hoofdonderwijzer van de school voor Christelijk Nationaal Onderwijs werd. Het gezin woonde aan de Zonnebrink, waar nu Villa Mondriaan is. 

Muurschildering door Paul Wieggers

In juni 2022 schilderde kunstenaar Paul Wieggers een eerbetoon aan Piet Mondriaan op de gevel van HEMA in de Misterstraat in Winterswijk. In zijn ontwerp is Mondriaan te zien in een setting in New York, afgeleid van een bestaande foto die in het bezit is van museum Villa Mondriaan. In de achtergrond is een gedeelte van een abstract schilderij te zien. Piet zelf kijkt naar een in de ruit geplaatst schilderij. In werkelijkheid is het ook een abstract werk met verticale en horizontale lijnen, waarin een sfeerbeeld van het buitengebied van Winterswijk is geschilderd. Het begon voor Mondriaan namelijk met het schilderen van realistische werken, met Winterswijk als grote inspiratiebron. In de ruit zie je het kenmerkende Winterswijkse landschap.

Een uitspraak van Piet was; “Men moet de natuurlijke verschijning veranderen om de natuur meer zuiver te zien”. Hij abstraheerde onder andere bomen. Rechts op de muur is een fragment van een ander schilderij Mondriaan te zien, waarin een boom die verandering heeft ondergaan. Bomen en schaduwen daarvan vertegenwoordigen in het geschilderde landschap de verticale en horizontale lijnen die zo kenmerkend zijn voor zijn latere werk. In de muurschildering van Paul Wieggers zijn zo drie fases uit het werkzame leven van Piet Mondriaan te ervaren.

Bekijk de andere muurschuilderingen

De muurschildering van Piet Mondriaan is de tweede schildering in een serie van vijf, gemaakt door Paul Wieggers. Deze muurschilderingen worden één voor één onthuld. Ben je nieuwsgiering naar de andere muurschilderingen? Je kunt ze hier bekijken.