Natuur in Winterswijk

Winterswijk is omringd door schitterende natuurgebieden. Maar liefst 22.000 hectare natuur ligt aan je voeten. Kenmerkend voor het landschap in deze streek, zijn de kleischalige verkaveling, de vele essen, houtwallen en bossen afgewisseld met uitgestrekte weiden, beekjes en statige Scholtenboerderijen. We kennen dit ook wel als een coulisselandschap; achter elke bocht verschijnt er weer een ander uitzicht.

Sinds 2005 heeft dit gebied het predicaat Nationaal Landschap Winterswijk gekregen. Deze titel bevestigt het bijzondere landschap, de natuur en de unieke geologie. In het verleden hebben de eigenaren van Scholtengoederen met hun pachters en knechten een duidelijke stempel gedrukt op het ontstaan en de inrichting van dit gebied. Ook vandaag de dag is natuurbeheer en -onderhoud een onderdeel van het agrarische leven. Het resultaat mag er zijn; een levendig coulisselandschap met een variatie aan natuurgebieden dat voor vele zeldzame planten en dieren een thuis is. Zo tref je hier de slanke sleutelbloem, de bosannemoon en de bosgeelster. Maar ook kamsalamanders, ijsvogels, boommarters, vleermuizen, grote gele kwikstaarten, kraanvogels en flamingo's. Er broedt zelfs al jaren een oehoepaar in Winterswijk.

Bekijk het Nationaal Landschap    Bekijk de natuurgebieden

De steengroeve

De Winterswijkse steengroeve in de buurtschap Ratum is dé geologische parel in het Nationaal Landschap Winterswijk. Door de jarenlange afgravingen voor kalksteenwinning zijn de miljoenen jaren oude aardlagen zichtbaar in de rotswanden aan de oppervlakte, wat bezoekers een fenomenaal kijkje op de geologische geschiedenis van Winterswijk biedt. Geologisch gezien is de gevarieerde bodemopbouw van Winterswijk een van de rijkste van ons land. Winterswijk wordt daarom ook wel de mozaïekvloer van Nederland genoemd. 

We kunnen ons vandaag de dag bijna niet meer voorstellen dat Winterswijk meer dan 200 miljoen jaren geleden aan de kustvlakte van een binennzee lag. Door de beschutting was dit een kraamkamer voor nieuwe plant- en diersoorten. Diverse hedendaagse vondsten bevestigen dat hier dinosauriers hebben geleefd. Nog steeds worden er regelmatig fantastisceh vondsten gedaan. Zo werd er in 2021 een pissebed van 250 miljoen jaar oud gevonden en vonden onderzoekers het jaar daarna botten van Plesiosauria!

Bekijk de steengroeve

De buurtschappen van Winterswijk

Het dorp Winterswijk ligt te midden van 9 mooie en karakteristieke buurtschappen. Elk met een geheel eigen sfeer, eigen lokale gebruiken, volksfeesten en verenigingen. Er is vaak een kleine kern en verder liggen de woningen over het landschap verspreid.​ Naoberschap en saamhorigheid zijn onderdeel van het dagelijks leven. Belangeloos klaarstaan voor elkaar, omkijken naar de mensen om je heen en samen het leven vieren.

Bekijk de buurtschappen

Tuinen en parken

In Winterswijk vind je her en der unieke plekken in het landschap waar je gastvrij zult worden onthaald. De eigenaren van de diverse boerderijwinkels, theetuinen, wijngaarden, kaasboerderijen, kijk- en pluktuinen, bijzondere horecagelegenheden en overnachtingsadressen staan met veel plezier voor je klaar. Ook in de mooie parken zoals het Scholtenbrugpark, de Notiaristuin en het Vrijheidspark is het heerlijk toeven.

Bekijk de tuinen en parken

Verken de natuur in Winterswijk

Het Nationaal Landschap Winterswijk leent zich er uitstekend voor om te voet of per fiets verkend te worden. Er zijn talloze fiets- en wandelroutes die de mooiste plekjes in de omgeving aandoen. Bovendien is er een uitgebreid keuzenetwerk voor fiets-, wandel en ruiterroutes. Daarmee stel je eenvoudig zelf je ideale route van knoopppunt naar knooppunt vast. We nodigen je van harte uit om eens binnen te komen bij het VVV Inspiratiepunt, waar onze enthousiaste vrijwilligers je graag inspireren met tips en aanbevelingen.

Natuurlijk kun je de schitterende natuur rondom Winterswijk op eigen gelegenheid verkennen, maar het is ook mogelijk om met een ervaren gids op pad te gaan. Kijk daarvoor eens bij de verschillende excursies die, met name gedurende het hoogseizoen, worden georganiseerd. Wandelingen, fietstochten en zelfs safari's onder leiding van een gids behoren tot de mogelijkheden. 

Bekijk alle excursies 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over Winterswijk? Of wil je regelmatig updates ontvangen over alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren in Winterswijk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je nu in