Kunst en cultuur in Winterswijk

Van musea en theaters tot culturele festivals en streetart. In Winterswijk vind je kunst en cultuur overal om je heen. Geniet van een rijke kunstcollectie bij Museum Villa Mondriaan, beleef de historie van de spoorwegen bij Museumwerkplaats Transit Oost of ontdek het Winterswijk van vroeger bij museum Wereld van Wenters en de Museum Fabriek

Nieuw | Eén kortingsticket voor 4 musea!

Bezoek vier Winterswijkse musea met één kortingsticket:

  • Het ticket kost slechts €18,50, waarmee je bijna 40% bespaart ten opzichte van de normale toegangsprijs
  • Dit ticket is het hele jaar geldig
  • Met dit ticket heb je toegang tot Museum Villa Mondriaan, Museum Transit Oost, Museum Wereld van Wenters en de Museumfabriek
  • Het kortingsticket is verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt en aan de kassa's van de musea

Museum Villa Mondriaan

Piet Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat zijn artistieke carrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste woonde. Hier ontdekte Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen.

Museum Villa Mondriaan toont het werk van de jonge Piet Mondriaan en plaatst zijn werk ieder half jaar in een nieuwe context. Mondriaan gaat hier in dialoog met tijdgenoten, jonge talenten en vernieuwers.

Bezoek Museum Villa Mondriaan

   

Museumwerkplaats Transit Oost

Duik in de historie van de textielindustrie, het kolenvervoer en het vroegere openbaar vervoer in Oost Nederland. Museum Transit Oost vertelt hoe belangrijk de spoorwegen waren op lokaal en (inter)nationaal niveau.

Eyecatcher is de grote modelbaan van Winterswijkse spooremplacement. Transit Oost beschikt ook over een aantal historische voertuigen die in de werkplaats te zien zijn, zoals een T-Ford bus, een GSM bus en de Blauwe Engel.

Bezoek Museumwerkplaats Transit Oost

   

Museum Wereld van Wenters

Verspreid over drie panden in de Meddosestraat laat de Wereld van Wenters je verschillende aspecten van de geschiedenis van Winterswijk beleven.

Bijzonder is de oude bakkerij, die volledig in oude glorie is hersteld. De bakkerswinkel, de voorkamer, de kelder en de bakkerij zelf geven bezoekers een uniek doorkijkje naar de vorige eeuw. Zelfs de oude oven is nog aanwezig. Er zijn wisselde tentoonstellingen over onderwerpen die een belangrijke plaats hebben in de Winterswijkse historie. 

Bezoek de Wereld van Wenters

   

De Museumfabriek

In de Museumfabriek zijn diverse werken te bewonderen van kunstenaars die een speciale band hebben met Winterswijk. Zo worden er onder andere schilderijen van Max van Dam tentoongesteld.

Naast schilderijen tref je hier tal van andere historische voorwerpen. Zelfs oude weefmachines die in werkende staat zijn. Het unieke ondergrondse depot herbergt een collectie van maar liefst 18.000 stukken, waarover de medewerkers je graag vertellen.

Bezoek de Museumfabriek

   

Erop uit met het hele gezin

Met het hele gezin genieten van kunst en cultuur? Ook dan zit je goed in Winterswijk. De lokale musea hebben ook aan de kleintjes gedacht. Zo wordt een bezoek aan Museum Villa Mondriaan nóg leuker met het Kunstkijkerskistje met grappige spulletjes, opdrachtenkaartjes en een spel. Bij Museum Transit Oost kijken kinderen hun ogen uit bij de grote modelspoorbaan, kunnen ze ervaren hoe het is om een echte machinist te zijn en vermaken ze zich met het Spoorzoekerboekje. Bij de Wereld van Wenters kunnen kinderen spelenderwijs het museum ontdekken met een leuke puzzeltocht en bij de Museum Fabriek kunnen ze tanden en botten van echte dinosauriërs vinden of leren hoe een weefgetouw werkt.

Nieuw | Eén kortingsticket voor 4 musea!

Je kunt nu vier musea in Winterswijk bezoeken met één kortingsticket. Dit ticket is het hele jaar geldig en geeft je toegang tot Museum Villa Mondriaan, Museum Werkplaats Transit Oost, Museum Wereld van Wenters en MuseumFabriek. Het kortingsticket is verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt en bij de kassa's van de betreffende musea. Het ticket kost slechts €18,50, dus je krijgt bijna 40% korting op de normale toegangsprijs.

We zien je graag bij de Winterswijkse musea!

Beleef kunst & cultuur in Winterswijk

In Winterswijk is kunst, cultuur en natuur prima te combineren met activiteiten. Hou je van wandelen? Bekijk dan de streetart muurschilderingen van Tante Riek, Piet Mondriaan en Gerrit Komrij in het Winterswijkse centrum, of volg de dorpswandeling of de museumwandeling onder leiding van een gids. Stap je liever op de fiets? Dan zijn de Mondriaan fietstocht of de monumentenroute absolute aanraders. Ook de fietstochten met een gids zijn zeker de moeite waard. De vrijwilligers van het VVV Inspiratiepunt helpen je graag op weg.

De musea bieden vele tentoonstellingen, exposities en workshops aan en het is ook mogelijk om een uitgebreide rondleiding te volgen. Maar ook de andere culturele locaties in Winterswijk zijn een bezoekje waard. Waan je in de roaring twenties bij een bezoek aan Art Deco theater Astoria of bezoek een van de vele voorstellingen bij theater De Storm. In de zomer biedt het openluchttheater een intiem decor voor kleinkunst en in het monumentale doopsgezinde kerkje geniet je regelmatig van klassieke concerten en lezingen. Ook de synagoge is absoluut de moeite waard. Het vormt, samen met het naastgelegen badhuis, het schooltje en de oude begraafplaats, een uniek en bijzonder cultureel historisch complex. Kortom; er is zoveel te zien, te doen en te beleven!

Meer over kunst & cultuur   Bekijk alle culturele locaties

Tentoonstellingen en exposities

Wat is er nog meer te doen in Winterswijk?

Cultuursnuiven in Winterswijk combineren met andere uitjes? Goed idee! Winterswijk kent een betoverend Nationaal Landschap vol natuur, rust en ruimte, waar je geniet van fietsen, wandelen, zwemmen en andere activiteiten. Er is een bruisend winkelcentrum met een uitgebreide warenmarkt en er is een ruime keuze aan sfeervolle restaurants en cafés. Dankzij een goed gevulde activiteitenkalender hoef je je nooit te vervelen. Winterswijk is puur genieten, voor iedereen!

Nieuwsgierig? Blader eens door ons 100% Winterswijk Magazine, boordevol informatie, inspiratie en tips. Of breng een bezoek aan ons VVV Inspiratiepunt, waar onze vrijwilligers je graag vertellen over de highlights, bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten. We zien je graag in Winterswijk!

Bekijk het 100% Winterswijk Magazine   Bezoek het VVV Inspiratiepunt