Nationaal Landschap Winterswijk

Waar in Nederland is het nog donker genoeg om de sterrenhemel te kunnen zien? Het Nationaal Landschap Winterswijk kenmerkt zich door rust en ruimte. Door verrasende landweggetjes die je na iedere bocht trakteren op een ander fenomenaal uitzicht. Onthaasten en genieten van het pure leven doe je in de Winterswijkse natuur.

Het predicaat Nationaal Landschap is een prachtige en eervolle titel voor dit unieke gebied van 22.000 hectare. In het verleden hebben de eigenaren van scholtenboerderijen met hun pachters en knechten een grote stempel gedrukt op het ontstaan van dit gebied. Houtwallen, beekjes, essen, molens, bossen en landerijen werden door hen ingericht en onderhouden. Het resultaat is een afwisselend coulisselandschap met een aantal natuurreservaten met zeldzame dieren en planten. Eén van de mooiste in Nederland!

Natuurgebieden

Binnen het Nationaal Landschap Winterswijk zijn er vier Natura 2000 gebieden aangewezen. De BekendelleWillinks Weust, het Korenburgerveen en het Wooldse Veen. Maar ook de andere natuurgebieden, zoals het Gosskinkbos, het Nonnenven en het Buskersbos zijn zeer de moeite waard. Je vindt er unieke boerderijen met akkers, bloemrijke weilanden en houtwallen, bossen met slingerende beekjes en heideveldjes. In deze gebieden leven vele bijzondere plant- en diersoorten. Wist je bijvoorbeeld dat Winterswijk de hoogste reeëndichtheid in Nederland heeft? En dat ook vele andere dieren zoals hazen, fazanten en bijzondere vogels hun thuis hebben gevonden in het Nationaal Landschap? De flora en fauna in Winterswijk is bijzonder veelzijdig

Bekijk de natuurgebieden

Activiteiten in de natuur

Het Nationaal Landschap Winterswijk is bij uitstek geschikt om te voet of per fiets te verkennen. Talloze wandel- en fietsroutes voeren je langs de mooiste plekjes in de streek. Daarnaast worden er diverse excursies georganiseerd, waarbij je met een bevlogen gids op pad gaat door de omgeving. Daarnaast kun je Winterwijk ook ontdekken vanuit het zadel of op de mountainbike. Ook aan de waterkant is het heerlijk toeven. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over excursies in Winterswijk? Of wil je regelmatig updates ontvangen over alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren in Winterswijk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je nu in