Vrijheid vier je samen; een muzikale reis door de tijd

Op vijf mei is iedereen welkom in De Klephoorn, het oergezellige clubhuis van muziekvereniging Eendracht aan de Laan van Hilbelink 6-9 in Winterswijk. Niet voor een concert van Eendracht, maar voor een muzikale reis door de tijd. Jan Nekkers en zijn koor “Gewoon Hollands”, de Winterswijkse Troubadours Yolanda Tangelder en Willem te Voortwis en historicus Wim Aalderink nemen u mee op reis, een historische reis met veel muziek waar u misschien ook nog wel iets van opsteekt. Aanvang half drie ’s middags.

Op vijf mei vieren we traditiegetrouw dat er op die dag, nu 77 jaar geleden, een eind kwam aan de Tweede Wereld Oorlog. Dit jaar vieren we ook dat het 450 jaar geleden is dat Nederland werd “geboren” en dat doen we aan de hand van vier thema’s: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. Prachtige thema’s, maar de weg er naar toe was er één met veel hobbels waarvan vooral de gewone man en vrouw de dupe waren. Het programma begint in 1572 en eindigt in het heden en het repertoire van “Gewoon Hollands” sluit daar naadloos op aan zegt dirigent Jan Nekkers: “het koor bestaat dit jaar 19 jaar en is ooit begonnen als “smartlappenkoor”. Die term dekt echter al lang de lading niet meer. Het repertoire bestaat uit vrolijke en serieuze liedjes in meerdere talen en speciaal voor het 450-jarig bestaan van Nederland hebben we een aantal geuzenliederen in het repertoire opgenomen. Ook liederen die ruim 75 jaar geleden klonken, waaronder twee Engelstalige medleys”. De muziek van Willem en Yolanda sluit er mooi op aan. Twee musici met het hart op de tong die tijdloze melodieën op een persoonlijke manier vertolken. Met voor dit programma een aantal bijzondere keuzes waaronder eigen liederen die gaan over achterom kijken. Historicus Wim Aalderink vult met zijn verhaal de muziek aan met hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse, maar zeker ook uit de Achterhoekse geschiedenis. Met een beetje geluk kunt u na afloop of in de pauze ook nog een kijkje nemen in de naastgelegen Museumfabriek waar geschiedenis wel heel tastbaar wordt gemaakt.

De entree is gratis, maar een vrije gift om de gemaakte kosten te dekken is natuurlijk altijd welkom. Tot vijf mei 2022, half drie, De Klephoorn, Laan van Hilbelink 6-9 in Winterswijk.