Nieuws uit Winterswijk

Winterswijk bruist! Onze mooie gemeente wordt dan ook regelmatig uitgelicht in het landelijke nieuws. Ook op het gebied van wonen, werken en recreëren. Hier vind je een selectie van bijzondere nieuwsberichten, met Winterswijk in de hoofrol.

100% Winterswijk Trofee voor de 26e keer uitgereikt

Jaarlijks wordt een bedrijf, instantie of persoon die Winterswijk (inter)nationaal op de kaart zet, beloond met de 100% Winterswijk Trofee. Deze promotieprijs wordt inmiddels al voor de 26e keer uitgereikt. Dit jaar mogen we campings De Twee Bruggen en Vreehorst van harte feliciteren met deze trofee.

Lees verder

________________________________

Eerste marathon op natuurijs

De eerste marathon op natuurijs in 2024 wordt verreden op de WIJV Ijsbaan in Winterswijk!

Lees verder

________________________________

Oude jaar uitfluiten

Al sinds jaar en dag is de stoomfluit in Winterswijk te horen op 31 december. Ook nu Philips en Signify uit Winterswijk zijn vertrokken, blijft deze prachtige en waardevolle traditie behouden. De stoomfluit verhuisde van het dak vanhet pand aan de Rondweg Zuid naar het dak van het pand van Winterwarm, waar de traditie wordt voortgezet.

Lees verder

________________________________

Zuid-Afrikaans kinderkoor op Europese tour door Winterswijk

Er staat een speciaal bezoek op stapel voor de Achterhoek: een groep kinderen uit de armste sloppenwijken van Zuid Afrika bezoekt Duitsland en Nederland tijdens een muzikale tournee om meer fondsen en sponsorschappen binnen te halen.

Lees verder

________________________________

Nel Schellekens verzorgt unieke proeverij in Museum Villa Mondriaan

In mei viert Museum Villa Mondriaan haar tienjarig bestaan. Dit wordt de hele maand gevierd met een boordevol programma. Van dansen en dineren in het museum tot schilderen en het volgen van gratis rondleidingen: mei staat in het teken van feest! Ter ere van het jubileum verzorgt ‘van kop tot kont chef’ Nel Schellekens op 26 mei een unieke, culinaire ervaring in Museum Villa Mondriaan.

Lees verder

________________________________

Maak kennis met de Turkse cultuur in Winterswijk

Sihhat, de Turkse sociaal culturele vereniging in Winterswijk, organiseert op Hemelvaartsdag een open dag met braderie. Op donderdag 18 mei kunt u tussen 9.00 en 20.00 uur proeven van heerlijke Turkse gerechten, de locatie bekijken en uzelf onderdompelen in de rijke Turkse cultuur. 

Lees verder

________________________________

Herdenken doen we samen

Op 4 mei 2023 worden op diverse locaties in Winterswijk herdenkingsbijeenkomsten en herdenkingsactiviteiten georganiseerd.

Lees verder

________________________________

Burgemeester Bengevoord reikt negen lintjes uit in Winterswijk

Burgemeester Bengevoord mocht woensdag 26 april negen gedecoreerden verrassen met een Koninklijke onderscheiding, omdat zij zich ieder op hun eigen wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Lees verder

________________________________

100% Winterswijk wint online award

Afgelopen week werd 100% Winterswijk door destinatiemarketingspecialist Insiders Online verrast met de winst van de award voor 'Best bekeken website in 2022' in de categorie middelgrote steden.

Lees verder

________________________________

Koningsdag 2023 in Winterswijk

Hou je van zwieren, zwaaien, draaien, muziek en gezelligheid? Dan zit je goed in Winterswijk! In het Vrijheidspark vind je van 26 t/m 30 april namelijk de allerleukste Koningsdag kermis in de Achterhoek.

Lees verder

________________________________

Nieuwe Monumentenwandeling door het centrum van Winterswijk

Winterswijk is een gloednieuwe monumentenwandeling rijker. De route voert de wandelaar langs 45 bijzondere (rijks)monumenten, karakteristieke plekken, historische gevels en kunstobjecten in het centrum van Winterswijk. De route van zo'n 5 kilometer is erg geschikt voor bezoekers van Winterswijk, die de vele bezienswaardigheden te voet willen ontdekken.

Lees verder

________________________________

Excelsior brengt muzikaal eerbetoon aan de ramp met de Phoenix

Op zaterdag 15 april brengt Muziekvereniging Excelsior in de Jacobskerk te Winterswijk een muzikaal eerbetoon aan de ramp met de Phoenix. Het harmonieorkest neemt u mee naar het jaar 1847 waarin vele Achterhoekers besloten te emigreren naar Amerika in de hoop op een beter leven.

Lees verder

________________________________

Achterhoek Pride is terug in juni 2023!

De succesvolle 1e editie van de Pride Achterhoek in 2022 krijgt een vervolg! Juni 2023 wordt opnieuw Achterhoek Pride Maand! Een maand waarin we mensen samenbrengen en vieren hoe divers en kleurrijk de Achterhoek is. Dat iedereen erbij hoort, ongeacht geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie. Voor de nieuwe editie zijn we op zoek naar enthousiaste deelnemers en nieuwe initiatieven!

Lees verder

________________________________

Open Dag steenfabriek De Vlijt

De gemeente Winterswijk is sinds kort eigenaar van de voormalige steenfabriek De Vlijt. Het terrein van 4,8 hectare gaat ruimte bieden aan (Winterswijkse) ondernemers die willen groeien. Voordat de schop in de grond gaat, organiseert de gemeente een open dag op 18 maart als laatste eerbetoon aan de lange geschiedenis van de steenfabriek.

Lees verder

________________________________

Nieuwjaarsduik Unox krijgt aanloop vanuit Strandbad Winterswijk

De traditionele Unox-nieuwjaarsduik in Scheveningen krijgt ditmaal de langste aanloop ooit, namelijk vanuit het Strandbad van Winterswijk. Op vrijdag 30 december zullen tientallen lopers daar, sommigen zelfs in zwemkleding, de eerste etappe van 5 kilometer richting Noordzeestrand gaan afleggen. Daarna nemen andere groepen het stokje over en wordt een afstand van 200 kilometer overbrugd zodat de echte durfals op 1 januari het koude Noordzeewater in duiken.

Lees verder

Kerst op de Lappenbrink

De dagen worden weer korter en kouder. Dat betekent dat de feestdagen in aantocht zijn. Op 17 en 18 december staat er in WInterswijk een bijzonder evenement op het programma, genaamd "Kerst op de Lappenbrink". De organisatie achter dit kerstfestijn, de stuurgroep 1572, is op zoek naar acteurs, koren, figuranten en anderen die willen meehelpen om de sfeer van ruim 100 jaar geleden te doen herleven.

Lees verder

________________________________

Tijdelijk wintervoordeel met de 100% Winterswijk Winter Waardebon

Ook dit jaar kunnen inwoners en bezoekers van Winterswijk extra voordelig winkelen. Vanaf 1 november 2022 is de speciale 100% Winterswijk Winter Waardebon verkrijgbaar. Deze speciale waardebon met een aanschafwaarde van €10,- kan bij meer dan 140 deelnemende winkels, marktkramen en horecagelegenheden in Winterswijk voor €12,50 worden verzilverd. Daarmee krijgt men dus maar liefst 25% cadeau op lokale aankopen.

Lees verder 

________________________________

Jana Roovers (25) benoemd tot directeur van Villa Mondriaan

Zelf kan ze het nog bijna niet geloven, vanaf 1 oktober is Jana Roovers (25) de nieuwe directeur van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Een museum waar experiment, erfgoed, kunst en cultuur elkaar kruisen. Jana volgt Charlotte Rixten op, die directeur was sinds 2019 en met ingang van 1 november de functie van Head of Academic Heritage aan de TU Delft bekleedt.

Lees verder

________________________________

Beeld voor 'Hulzer WIllem' Wilterdink onthuld

Vanwege corona konden in 2020 de festiviteiten ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Pronsweide geen doorgang vinden. Nu, twee jaar na dato, heeft een van de geplande activiteiten alsnog plaatsgevonden. Vrijdag 30 september is bij verpleeghuis Pronsweide in Winterswijk een bronzen beeld van Willem Wilterdink onthuld. Kunstenaar Jan te Kulve maakte dit beeld van de uit Kotten bij Winterswijk afkomstige schrijver, dichter, verteller en liefhebber van de streektaal.

Lees verder

________________________________

Open Monumentendag 2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Open Monumentendag. Tijdens dit weekend zijn er zo’n twintig Winterswijkse monumenten opengesteld voor bezichtiging. Open Monumentendag staat dit jaar geheel in het teken van duurzaamheid. Onder de noemer ‘Duurzaam duurt het langst’ gaat daarbij om monumenten die op duurzame wijze een herbestemming krijgen, zonder dat het karakter van het monument verloren gaat.

Lees verder

________________________________

Wandelen en fietsen tijdens de WF Hamalandtochten

Op zondag 4 september kan er weer naar hartenlust gefietst en gewandeld worden, tijdens de Hamalandtochten van de stichting WF Evenementen.

Lees verder

________________________________

Cultuureducatiebeurs bij Boogiewoogie

Op zaterdag 17 september organiseert Boogie Woogie een cultuureducatiebeurs. Daar wordt het cursusaanbod voor het nieuwe seizoen 2022-2023 gepresenteerd. Ook is er meer informatie te vinden over het aanbod van externe kunst- en cultuuraanbieders.

Lees verder

________________________________

Oldschool Hotel finalist Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs

Dat het Winterswijkse Oldschool Hotel de afgelopen jaren een ware transformatie heeft ondergaan, is niemand ontgaan. Het prachtige, monumentale schoolgebouw is volledig omgetoverd tot een multifunctioneel pand met een luxe hotel en 30 woonappartementen. Daarbij is veel zorg en aandacht besteed aan de historie van het gebouw. Zo zijn alle hotelkamers tot in detail gestyled in thema’s als Biology, Geography en History en kun je overnachten in The Dean of The Principal. Oldschool is een fantastische toevoeging aan de lokale verblijfsrecreatie en biedt bezoekers van Winterswijk een uniek overnachtingsadres.

Lees verder

________________________________

Volksfeest 2022

Winterswijk maakt zich op voor een fantastische volgende editie van het Volksfeest. Van 25 tot en met 28 augustus staat onze mooie gemeente weer in het teken van het bloemencorso, de kermis, de kinderspelen, muziek en vooral veel gezelligheid!

Lees verder

________________________________

Restantendag in winkelcentrum Winterswijk

Ieder jaar wordt er weer reikhalzend naar uitgekeken; de altijd drukbezochte restantendag in het Winterswijkse winkelcentrum. Lokale winkeliers verkopen de laatste opruimingsartikelen, kassakoopjes en restanten van het seizoen voor stuntprijzen.

 

Lees verder

________________________________

Maanlicht

Op maandag 20 juni vindt Maanlicht plaats. Een talkshow o.l.v. Angelique Kruger in het licht van verbondenheid, verdraagzaamheid, vrijheid en verscheidenheid i.s.m. ‘De geboorte van Nederland-Winterswijk’ en de Protestantse Gemeente Winterswijk.

Lees verder

________________________________

Gerrit Komrij Dag

Op donderdag 23 juni wordt in Winterswijk de naam van schrijver, dichter, polemist, criticus, vertaler, poëziekenner Gerrit Komrij (1944-2012) tientallen keren of zelfs nog veel vaker uitgesproken. Op deze bijzondere Komrij Dag - het is tien jaar geleden dat Gerrit Komrij overleed en tegelijkertijd zijn naam aan de nieuwe school gaf - wordt hij op een bijzondere wijze geëerd met verschillende activiteiten. Er valt niet alleen wat te luisteren, maar ook wat te lezen!

Lees verder

________________________________

Nationale Archeologiedag Winterswijk

De Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni 2022 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Ook in Winterswijk, de geologische parel van Nederland, wordt er aandacht aan besteed in de vorm van diverse activiteiten voor jong en oud. eze activiteiten vinden plaats op zaterdag 18 juni.

Lees verder