Nieuws uit Winterswijk

Winterswijk bruist! Onze mooie gemeente wordt dan ook regelmatig uitgelicht in het landelijke nieuws. Ook op het gebied van wonen, werken en recreëren. Hier vind je een selectie van bijzondere nieuwsberichten, met Winterswijk in de hoofrol.

Nieuwjaarsduik Unox krijgt aanloop vanuit Strandbad Winterswijk

De traditionele Unox-nieuwjaarsduik in Scheveningen krijgt ditmaal de langste aanloop ooit, namelijk vanuit het Strandbad van Winterswijk. Op vrijdag 30 december zullen tientallen lopers daar, sommigen zelfs in zwemkleding, de eerste etappe van 5 kilometer richting Noordzeestrand gaan afleggen. Daarna nemen andere groepen het stokje over en wordt een afstand van 200 kilometer overbrugd zodat de echte durfals op 1 januari het koude Noordzeewater in duiken.

Lees verder

Kerst op de Lappenbrink

De dagen worden weer korter en kouder. Dat betekent dat de feestdagen in aantocht zijn. Op 17 en 18 december staat er in WInterswijk een bijzonder evenement op het programma, genaamd "Kerst op de Lappenbrink". De organisatie achter dit kerstfestijn, de stuurgroep 1572, is op zoek naar acteurs, koren, figuranten en anderen die willen meehelpen om de sfeer van ruim 100 jaar geleden te doen herleven.

Lees verder

________________________________

Tijdelijk wintervoordeel met de 100% Winterswijk Winter Waardebon

Ook dit jaar kunnen inwoners en bezoekers van Winterswijk extra voordelig winkelen. Vanaf 1 november 2022 is de speciale 100% Winterswijk Winter Waardebon verkrijgbaar. Deze speciale waardebon met een aanschafwaarde van €10,- kan bij meer dan 140 deelnemende winkels, marktkramen en horecagelegenheden in Winterswijk voor €12,50 worden verzilverd. Daarmee krijgt men dus maar liefst 25% cadeau op lokale aankopen.

Lees verder 

________________________________

Jana Roovers (25) benoemd tot directeur van Villa Mondriaan

Zelf kan ze het nog bijna niet geloven, vanaf 1 oktober is Jana Roovers (25) de nieuwe directeur van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Een museum waar experiment, erfgoed, kunst en cultuur elkaar kruisen. Jana volgt Charlotte Rixten op, die directeur was sinds 2019 en met ingang van 1 november de functie van Head of Academic Heritage aan de TU Delft bekleedt.

Lees verder

________________________________

Beeld voor 'Hulzer WIllem' Wilterdink onthuld

Vanwege corona konden in 2020 de festiviteiten ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Pronsweide geen doorgang vinden. Nu, twee jaar na dato, heeft een van de geplande activiteiten alsnog plaatsgevonden. Vrijdag 30 september is bij verpleeghuis Pronsweide in Winterswijk een bronzen beeld van Willem Wilterdink onthuld. Kunstenaar Jan te Kulve maakte dit beeld van de uit Kotten bij Winterswijk afkomstige schrijver, dichter, verteller en liefhebber van de streektaal.

Lees verder

________________________________

Open Monumentendag 2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Open Monumentendag. Tijdens dit weekend zijn er zo’n twintig Winterswijkse monumenten opengesteld voor bezichtiging. Open Monumentendag staat dit jaar geheel in het teken van duurzaamheid. Onder de noemer ‘Duurzaam duurt het langst’ gaat daarbij om monumenten die op duurzame wijze een herbestemming krijgen, zonder dat het karakter van het monument verloren gaat.

Lees verder

________________________________

Wandelen en fietsen tijdens de WF Hamalandtochten

Op zondag 4 september kan er weer naar hartenlust gefietst en gewandeld worden, tijdens de Hamalandtochten van de stichting WF Evenementen.

Lees verder

________________________________

Cultuureducatiebeurs bij Boogiewoogie

Op zaterdag 17 september organiseert Boogie Woogie een cultuureducatiebeurs. Daar wordt het cursusaanbod voor het nieuwe seizoen 2022-2023 gepresenteerd. Ook is er meer informatie te vinden over het aanbod van externe kunst- en cultuuraanbieders.

Lees verder

________________________________

Oldschool Hotel finalist Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs

Dat het Winterswijkse Oldschool Hotel de afgelopen jaren een ware transformatie heeft ondergaan, is niemand ontgaan. Het prachtige, monumentale schoolgebouw is volledig omgetoverd tot een multifunctioneel pand met een luxe hotel en 30 woonappartementen. Daarbij is veel zorg en aandacht besteed aan de historie van het gebouw. Zo zijn alle hotelkamers tot in detail gestyled in thema’s als Biology, Geography en History en kun je overnachten in The Dean of The Principal. Oldschool is een fantastische toevoeging aan de lokale verblijfsrecreatie en biedt bezoekers van Winterswijk een uniek overnachtingsadres.

Lees verder

________________________________

Volksfeest 2022

Winterswijk maakt zich op voor een fantastische volgende editie van het Volksfeest. Van 25 tot en met 28 augustus staat onze mooie gemeente weer in het teken van het bloemencorso, de kermis, de kinderspelen, muziek en vooral veel gezelligheid!

Lees verder

________________________________

Restantendag in winkelcentrum Winterswijk

Ieder jaar wordt er weer reikhalzend naar uitgekeken; de altijd drukbezochte restantendag in het Winterswijkse winkelcentrum. Lokale winkeliers verkopen de laatste opruimingsartikelen, kassakoopjes en restanten van het seizoen voor stuntprijzen.

 

Lees verder

________________________________

Maanlicht

Op maandag 20 juni vindt Maanlicht plaats. Een talkshow o.l.v. Angelique Kruger in het licht van verbondenheid, verdraagzaamheid, vrijheid en verscheidenheid i.s.m. ‘De geboorte van Nederland-Winterswijk’ en de Protestantse Gemeente Winterswijk.

Lees verder

________________________________

Gerrit Komrij Dag

Op donderdag 23 juni wordt in Winterswijk de naam van schrijver, dichter, polemist, criticus, vertaler, poëziekenner Gerrit Komrij (1944-2012) tientallen keren of zelfs nog veel vaker uitgesproken. Op deze bijzondere Komrij Dag - het is tien jaar geleden dat Gerrit Komrij overleed en tegelijkertijd zijn naam aan de nieuwe school gaf - wordt hij op een bijzondere wijze geëerd met verschillende activiteiten. Er valt niet alleen wat te luisteren, maar ook wat te lezen!

Lees verder

________________________________

Nationale Archeologiedag Winterswijk

De Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni 2022 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Ook in Winterswijk, de geologische parel van Nederland, wordt er aandacht aan besteed in de vorm van diverse activiteiten voor jong en oud. eze activiteiten vinden plaats op zaterdag 18 juni.

Lees verder

________________________________

KunstOer

KunstOer is een driedaags evenement in Winterswijk waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Dit jaar is KunstOer op, 4, 5 en 6 en juni. Er zijn diverse bijzondere erfgoedlocaties te bezoeken waar kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Lees verder

________________________________

Vrijheidspark Festival

Op zondagavond 5 juni, eerste Pinksterdag, organiseren de gemeente Winterswijk, Vereeniging Volksfeest en Muziekvereniging Excelsior het gratis toegankelijke Vrijheidspark Festival in Winterswijk. Het belooft een mooie zomeravond te worden, waarop we muzikaal stilstaan bij onze vrijheid. 

Lees verder

________________________________

Midzomer Mondriaan Festival

De lokale cultuursector en ondernemers hebben hun krachten gebundeld in het driedaags Midzomer Mondriaan festival. Een verrassend programma boordevol muzikaal spektakel, activiteiten, tentoonstellingen, optredens, voorstellingen, pop-up events, een culturele markt en nog veel meer! En dat allemaal op onverwachte locaties in het Winterswijkse centrum.

Lees verder

________________________________

Hop on - Hop off tour tijdens Nationale Molendag

Op zaterdag 14 mei openen honderden Nederlandse molens hun deuren tijdens de Nationale Molendag 2022. In Winterswijk zijn de Bataafse molen, de Venemansmolen, de Meenkmolen en de Sevinkmolen opengesteld voor bezichtiging. De deelnemende molens zijn op eigen gelegenheid te bezoeken, maar dit jaar kan dat ook met de unieke ‘Hop on – Hop off’ bustour.

Lees verder

________________________________

Burgemeester reikt dertien lintjes uit in Winterswijk

Burgemeester Bengevoord mocht dinsdag dertien gedecoreerden verrassen met een Koninklijke onderscheiding, omdat zij zich ieder op hun eigen wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. De burgemeester maakte een feestelijke ‘Lintjestour’ door Winterswijk om de onderscheidingen persoonlijk te overhandigen. Elf personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees verder

________________________________

Koningsdag 2022 in Winterswijk

Hou je van zwieren, zwaaien, draaien, muziek en gezelligheid? Dan zit je goed in Winterswijk! In het Vrijheidspark vind je van 23 t/m 27 april namelijk de enige Koningsdag kermis in de Achterhoek.

Lees verder

________________________________

Uitnodiging informatiebijeenkomst Winterswijk 1572

Recent zijn meerdere media-uitingen verschenen over "1572 – 450 jaar de geboorte van Nederland". In dit landelijke themajaar vieren we de geboorte van Nederland, waarbij de kernwaarden Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbinding (de 4 V's) zijn vastgelegd. 1572 is een landelijk programma, waaraan gemeenten een eigen invulling kunnen geven. Ook in Winterswijk zal er, gedurende het hele jaar, uitgebreid aandacht worden besteed aan dit themajaar.

Lees verder

________________________________

Winterswijk behoort tot de toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland

Iedere Nederlander heeft af en toe een toilet nodig. Zeker mensen die door het gebrek aan toiletvoorzieningen of uit angst voor gênante situaties in spanning zitten om op pad te gaan of helemaal de deur niet uit durven. In WInterswijk is dat niet nodig. Onze gemeente behoort tot de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland.

Lees verder

________________________________

Kouderecord Winterswijk

Op 27 januari 1942, vandaag precies 80 jaar geleden, werd op het Winterswijkse (K)NMI-weerstation van Jaap Langedijk een temperatuur van -27,4 graden gemeten. Een uniek kouderecord, dat nooit meer is geëvenaard, zelfs niet in de strenge winters van 1956, 1963 en 1979. Deze bijzondere historische gebeurtenis verdient een blijvende herinnering, aldus een aantal betrokken inwoners en bedrijven uit Winterswijk. Zij hebben hun krachten gebundeld, met als resultaat een prachtig bronzen beeld van Jaap Langedijk, kijkend naar de thermometer van zijn weerstation. Het beeld heeft een mooie plek gekregen bij de ingang van de accommodatie van de Winterswijkse IJsVereniging aan de Bataafseweg. 

Lees verder

________________________________

Winterswijk wint European Green Leaf Award 2022

Winterswijk heeft op donderdagavond 9 september de European Green Leaf Award 2022 gewonnen.  “Dit is geen prijs voor de gemeente Winterswijk, maar voor alle inwoners van Winterswijk. Met 29.000 mensen werken we elke dag aan ons Nationaal Landschap en aan duurzame energie. Dat doen we allemaal samen.”, zei een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Joris Bengevoord bij de uitreiking van de award.

Lees verder

________________________________

Nieuwe MTB-route Winterswijk

Velozine verslaggever Arjan Kruik ontdekte de nieuwe MTB - routes in de Achterhoek en fietste ook in Winterswijk! 

"Flow - bochtensessies, lekkere rechte stukken om op te recupereren en ook nog eens de nodige hoogtemeters. Lekker!"

Lees verder