Nieuws uit Winterswijk

Winterswijk bruist! Onze mooie gemeente wordt dan ook regelmatig uitgelicht in het landelijke nieuws. Ook op het gebied van wonen, werken en recreëren. Hier vind je een selectie van bijzondere nieuwsberichten, met Winterswijk in de hoofrol.

Open Monumentendag 2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Open Monumentendag. Tijdens dit weekend zijn er zo’n twintig Winterswijkse monumenten opengesteld voor bezichtiging. Open Monumentendag staat dit jaar geheel in het teken van duurzaamheid. Onder de noemer ‘Duurzaam duurt het langst’ gaat daarbij om monumenten die op duurzame wijze een herbestemming krijgen, zonder dat het karakter van het monument verloren gaat.

Lees verder

________________________________

Wandelen en fietsen tijdens de WF Hamalandtochten

Op zondag 4 september kan er weer naar hartenlust gefietst en gewandeld worden, tijdens de Hamalandtochten van de stichting WF Evenementen.

Lees verder

________________________________

Cultuureducatiebeurs bij Boogiewoogie

Op zaterdag 17 september organiseert Boogie Woogie een cultuureducatiebeurs. Daar wordt het cursusaanbod voor het nieuwe seizoen 2022-2023 gepresenteerd. Ook is er meer informatie te vinden over het aanbod van externe kunst- en cultuuraanbieders.

Lees verder

________________________________

Oldschool Hotel finalist Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs

Dat het Winterswijkse Oldschool Hotel de afgelopen jaren een ware transformatie heeft ondergaan, is niemand ontgaan. Het prachtige, monumentale schoolgebouw is volledig omgetoverd tot een multifunctioneel pand met een luxe hotel en 30 woonappartementen. Daarbij is veel zorg en aandacht besteed aan de historie van het gebouw. Zo zijn alle hotelkamers tot in detail gestyled in thema’s als Biology, Geography en History en kun je overnachten in The Dean of The Principal. Oldschool is een fantastische toevoeging aan de lokale verblijfsrecreatie en biedt bezoekers van Winterswijk een uniek overnachtingsadres.

Lees verder

________________________________

Volksfeest 2022

Winterswijk maakt zich op voor een fantastische volgende editie van het Volksfeest. Van 25 tot en met 28 augustus staat onze mooie gemeente weer in het teken van het bloemencorso, de kermis, de kinderspelen, muziek en vooral veel gezelligheid!

Lees verder

________________________________

Restantendag in winkelcentrum Winterswijk

Ieder jaar wordt er weer reikhalzend naar uitgekeken; de altijd drukbezochte restantendag in het Winterswijkse winkelcentrum. Lokale winkeliers verkopen de laatste opruimingsartikelen, kassakoopjes en restanten van het seizoen voor stuntprijzen.

 

Lees verder

________________________________

Maanlicht

Op maandag 20 juni vindt Maanlicht plaats. Een talkshow o.l.v. Angelique Kruger in het licht van verbondenheid, verdraagzaamheid, vrijheid en verscheidenheid i.s.m. ‘De geboorte van Nederland-Winterswijk’ en de Protestantse Gemeente Winterswijk.

Lees verder

________________________________

Gerrit Komrij Dag

Op donderdag 23 juni wordt in Winterswijk de naam van schrijver, dichter, polemist, criticus, vertaler, poëziekenner Gerrit Komrij (1944-2012) tientallen keren of zelfs nog veel vaker uitgesproken. Op deze bijzondere Komrij Dag - het is tien jaar geleden dat Gerrit Komrij overleed en tegelijkertijd zijn naam aan de nieuwe school gaf - wordt hij op een bijzondere wijze geëerd met verschillende activiteiten. Er valt niet alleen wat te luisteren, maar ook wat te lezen!

Lees verder

________________________________

Nationale Archeologiedag Winterswijk

De Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni 2022 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Ook in Winterswijk, de geologische parel van Nederland, wordt er aandacht aan besteed in de vorm van diverse activiteiten voor jong en oud. eze activiteiten vinden plaats op zaterdag 18 juni.

Lees verder

________________________________

KunstOer

KunstOer is een driedaags evenement in Winterswijk waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Dit jaar is KunstOer op, 4, 5 en 6 en juni. Er zijn diverse bijzondere erfgoedlocaties te bezoeken waar kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Lees verder

________________________________

Vrijheidspark Festival

Op zondagavond 5 juni, eerste Pinksterdag, organiseren de gemeente Winterswijk, Vereeniging Volksfeest en Muziekvereniging Excelsior het gratis toegankelijke Vrijheidspark Festival in Winterswijk. Het belooft een mooie zomeravond te worden, waarop we muzikaal stilstaan bij onze vrijheid. 

Lees verder

________________________________

Midzomer Mondriaan Festival

De lokale cultuursector en ondernemers hebben hun krachten gebundeld in het driedaags Midzomer Mondriaan festival. Een verrassend programma boordevol muzikaal spektakel, activiteiten, tentoonstellingen, optredens, voorstellingen, pop-up events, een culturele markt en nog veel meer! En dat allemaal op onverwachte locaties in het Winterswijkse centrum.

Lees verder

________________________________

Hop on - Hop off tour tijdens Nationale Molendag

Op zaterdag 14 mei openen honderden Nederlandse molens hun deuren tijdens de Nationale Molendag 2022. In Winterswijk zijn de Bataafse molen, de Venemansmolen, de Meenkmolen en de Sevinkmolen opengesteld voor bezichtiging. De deelnemende molens zijn op eigen gelegenheid te bezoeken, maar dit jaar kan dat ook met de unieke ‘Hop on – Hop off’ bustour.

Lees verder

________________________________

Burgemeester reikt dertien lintjes uit in Winterswijk

Burgemeester Bengevoord mocht dinsdag dertien gedecoreerden verrassen met een Koninklijke onderscheiding, omdat zij zich ieder op hun eigen wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. De burgemeester maakte een feestelijke ‘Lintjestour’ door Winterswijk om de onderscheidingen persoonlijk te overhandigen. Elf personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees verder

________________________________

Koningsdag 2022 in Winterswijk

Hou je van zwieren, zwaaien, draaien, muziek en gezelligheid? Dan zit je goed in Winterswijk! In het Vrijheidspark vind je van 23 t/m 27 april namelijk de enige Koningsdag kermis in de Achterhoek.

Lees verder

________________________________

Vrijheid vier je samen; een muzikale reis door de tijd

Op vijf mei is iedereen welkom in De Klephoorn, het oergezellige clubhuis van muziekvereniging Eendracht aan de Laan van Hilbelink 6-9 in Winterswijk. Niet voor een concert van Eendracht, maar voor een muzikale reis door de tijd. Jan Nekkers en zijn koor “Gewoon Hollands”, de Winterswijkse Troubadours Yolanda Tangelder en Willem te Voortwis en historicus Wim Aalderink nemen u mee op reis, een historische reis met veel muziek waar u misschien ook nog wel iets van opsteekt.

Lees verder

________________________________

Uitnodiging informatiebijeenkomst Winterswijk 1572

Recent zijn meerdere media-uitingen verschenen over "1572 – 450 jaar de geboorte van Nederland". In dit landelijke themajaar vieren we de geboorte van Nederland, waarbij de kernwaarden Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbinding (de 4 V's) zijn vastgelegd. 1572 is een landelijk programma, waaraan gemeenten een eigen invulling kunnen geven. Ook in Winterswijk zal er, gedurende het hele jaar, uitgebreid aandacht worden besteed aan dit themajaar.

Lees verder

________________________________

Extra gidsen gezocht voor de Steengroeve

Al vele jaren lopen er in de maanden april tot en met oktober elke woensdag en zaterdag gidsen met groepen belangstellenden in en om de steengroeve in Winterswijk. De belangstelling blijft groeien en daarom zoeken we extra nieuwe gidsen.

Lees verder

________________________________

Winterswijk behoort tot de toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland

Iedere Nederlander heeft af en toe een toilet nodig. Zeker mensen die door het gebrek aan toiletvoorzieningen of uit angst voor gênante situaties in spanning zitten om op pad te gaan of helemaal de deur niet uit durven. In WInterswijk is dat niet nodig. Onze gemeente behoort tot de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland.

Lees verder

________________________________

Piet is Jarig

Dit jaar viert Villa Mondriaan de 150ste verjaardag van Piet Mondriaan. Tijdens het Piet is Jarig weekend van 4 tot en met 7 maart vinden er voor jong en oud extra feestelijk activiteiten, workshops en lezingen plaats en kunnen bezoekers voor de helft van de prijs het museum betreden. Als kers op de taart worden de bezoekers ook nog eens getrakteerd op een Mondriaangebakje.

Lees verder

________________________________

Kouderecord Winterswijk

Op 27 januari 1942, vandaag precies 80 jaar geleden, werd op het Winterswijkse (K)NMI-weerstation van Jaap Langedijk een temperatuur van -27,4 graden gemeten. Een uniek kouderecord, dat nooit meer is geëvenaard, zelfs niet in de strenge winters van 1956, 1963 en 1979. Deze bijzondere historische gebeurtenis verdient een blijvende herinnering, aldus een aantal betrokken inwoners en bedrijven uit Winterswijk. Zij hebben hun krachten gebundeld, met als resultaat een prachtig bronzen beeld van Jaap Langedijk, kijkend naar de thermometer van zijn weerstation. Het beeld heeft een mooie plek gekregen bij de ingang van de accommodatie van de Winterswijkse IJsVereniging aan de Bataafseweg. 

Lees verder

________________________________

Winterswijk wint European Green Leaf Award 2022

Winterswijk heeft op donderdagavond 9 september de European Green Leaf Award 2022 gewonnen.  “Dit is geen prijs voor de gemeente Winterswijk, maar voor alle inwoners van Winterswijk. Met 29.000 mensen werken we elke dag aan ons Nationaal Landschap en aan duurzame energie. Dat doen we allemaal samen.”, zei een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Joris Bengevoord bij de uitreiking van de award.

Lees verder

________________________________

Nieuwe MTB-route Winterswijk

Velozine verslaggever Arjan Kruik ontdekte de nieuwe MTB - routes in de Achterhoek en fietste ook in Winterswijk! 

"Flow - bochtensessies, lekkere rechte stukken om op te recupereren en ook nog eens de nodige hoogtemeters. Lekker!"

Lees verder

________________________________

Herfstspektakel in Winterswijk

Het is herfst. En hoe! Hoogste tijd voor Ed Lodewijks om naar buiten te gaan en een mooie route te fietsen. Hij trekt daarvoor naar Winterswijk, het oostelijke puntje van Nederland, en komt terecht in een heus herfstspektakel. Lees meer over zijn ervaringen in zijn artikel in het maandelijkse magazine van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Lees verder

________________________________

Burgemeesters Winterswijk en Enschede - sturen regionale boodschap naar bondspresident Steinmeier

“Backfisch, frietjes und frikadellen sind einfach unversiegbar”. Met deze woorden liet bondspresident Frank-Walter Steinmeier ons weten dat Duitse bezoekers niet konden wachten tot zij de markten in Winterswijk en Enschede weer konden bezoeken.

Als blijk van waardering sturen Burgemeesters van Winterswijk en Enschede, Joris Bengevoord en Onno van Veldhuizen, twee manden met lokale lekkernijen naar de bondspresident. Van lokale wijn, likeur en koffie, tot heerlijke kaas, vleeswaren, koek en honing; goedgevulde manden vol uitnodigende redenen om deze grensstreek te bezoeken.

Lees verder