Spectaculair Vrijheidspark Festival in Winterswijk

Op zondagavond 5 juni, eerste Pinksterdag, organiseren de gemeente Winterswijk, Vereeniging Volksfeest en Muziekvereniging Excelsior het gratis toegankelijke Vrijheidspark Festival in Winterswijk. Het belooft een mooie zomeravond te worden, waarop we muzikaal stilstaan bij onze vrijheid. 

Uitgangspunt van dit evenement was het Bevrijdingsfestival, dat zou worden gehouden rond de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in 2020. “Helaas kon door het uitbreken van Corona er helemaal niets van door gaan. Nu het er op lijkt dat we ook daarvan zijn bevrijd, zijn Gemeente Winterswijk, Vereeniging Volksfeest en Excelsior opnieuw aan tafel gaan zitten. Aanleiding daarvoor zijn vier onderwerpen, de officiële opening van het Vrijheidspark, het realiseren en openen van een anjerveld voor veteranen, de viering van 77 jaar vrijheid in Nederland en het 450-jarig bestaan van de Staat der Nederlanden. Genoeg aanleiding om er met zijn allen een groot feest van te maken? Dat lijkt ons wel!”, is de stellige overtuiging van Danny Oonk, voorzitter van muziekvereniging Excelsior.

Gratis zitplaatsen
Tussen het Raadhuis en het standbeeld van Tante Riek komt een groot overdekt podium, als hart van het festival. Op het plein er voor, worden zo’n 400 stoelen geplaatst, bedoeld voor de oudere of slecht ter been zijnde bezoekers. Belangstellenden hiervoor kunnen een plaats reserveren vanaf dinsdag 31 mei van 18.00 tot 19.00 uur bij Oonk Speciaalzaak in de Misterade en in de dagen daarna totdat de kaarten op zijn. In de rest van het Vrijheidspark is er genoeg plek voor iedereen op een eigen kleedje of stoeltje.

Programma
Vanaf 18.00 uur zijn aanwezige horeca en foodtrucks geopend en om 19.00 uur start het programma op het grote podium met de Winterswijkse band W-Swagg met funky, groovy muziek. Vervolgens wordt hun plaats ingenomen door het harmonieorkest van Excelsior onder leiding van Gerben Grooten, die al weer bijna een jaar op de bok van Excelsior staat. Zij brengen een avondvullend programma met muziek voor ieders smaak, begeleid met mooie beelden en prachtig sfeerlicht. Gerben heeft het concert opgedeeld in twee maal vier keer de letter “V”.  “In positieve zin: Vrijheid, Verbondenheid, Verdraagzaamheid en Verscheidenheid. Daartegenover staan: Verlies, Verdeeldheid, Verwoesting en Verdriet. Excelsior gaat op een fantastische manier deze acht “V”-s verklanken en de luisteraar daarmee emotioneren”, zo weet Gerben. Hij is over de korte tijd dat hij bij Excelsior de scepter zwaait, vooral positief over de mooie harmonieklank en de werklust en leergierigheid van het orkest.

Tijdens deze nonstop-show zullen een zestal solisten van zich laten horen. Karin Hertsenberg en Tobias Klomp zowel in duet als afzonderlijk, Dinand Duenk zingt Child in Time, Sten Geerdink soleert als Ramses Shaffy in Zing, vecht, huil, bid, lach, werk, en bewonder. Els Damen zal in de huid kruipen van podiumbeest Tina Turner in River Deep-Mountain High. Another Brick in the Wall van Pink Floyd wordt vertolkt door de Winterswijkse rapper Jesse Klein Entink. Om muzikaal stil te staan bij de verschrikkingen in Oekraïne wordt hun winnende songfestivalbijdrage Stefania ten gehore gebracht, naast hun volkslied Sjtsje ne vmerla Oekrajiny. Veel van de muziek die Excelsior speelt, is speciaal voor dit festival geschreven of gearrangeerd, zoals het lied “Waar de blanke top der duinen”, dat van een klassieke uitvoering over gaat in een dikke DJ-beat met een grootse slagwerksolo. Met een speciale uitvoering van de “Piet Hein Rapsody” en aansluitend het “Land van Maas en Waal”, wordt het 450 jarig bestaan van de staat Nederland gevierd. Het complete festival staat onder leiding van regisseur Richard Sprokkereef.

Halverwege dit showprogramma vindt de officiële opening van het Vrijheidspark plaats door het College van Burgemeester en Wethouders en is er aandacht voor de opening van het anjer-ereveld door de Winterswijkse veteranen eerder die middag. Hiervan is een film gemaakt die tijdens de avond op het enorme ledscherm wordt vertoond.

Na Excelsior’s bijdrage aan deze avond, is er als slotakkoord een spetterende after-party in het Vrijheidspark die zal worden verzorgd door de Winterswijkse DJ Colin Dokter.

Tijdens het festival vieren we de geboorte van Nederland in 1572 (Viering 450 jaar Nederlandse Staat). We eren onze veteranen, die ervoor zorgen dat we in vrijheid kunnen leven. We staan stil bij de situatie in Oekraïne, waaruit nog maar eens blijkt dat vrede niet vanzelfsprekend is. Danny Oonk sluit af; “Kortom, we vieren muzikaal dat we in vrijheid mogen leven. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!”

 

Foto: Frank Bosvelt