Open dag voormalige steenfabriek De Vlijt

Winterswijk - De gemeente Winterswijk is sinds kort eigenaar van de voormalige steenfabriek De Vlijt. Het terrein van 4,8 hectare gaat ruimte bieden aan (Winterswijkse) ondernemers die willen groeien. Voordat de schop in de grond gaat, organiseert de gemeente een open dag op 18 maart als laatste eerbetoon aan de lange geschiedenis van de steenfabriek.

Steenfabriek De Vlijt staat al meer dan 100 jaar op een prominente plek aan de Misterweg. Het terrein is inmiddels leeg, maar de grote hal, steenoven en droogkamers zijn nog aanwezig en intact. En zeker de moeite waard om nog een keer te bekijken! Daarom zet de gemeente op 18 maart van 10.00 tot 15.00 uur de deuren van de steenfabriek open voor inwoners, omwonenden en geïnteresseerden. Oud-medewerkers van De Vlijt verzorgen ieder halfuur rondleidingen. Door middel van ervaringsverhalen en prachtige foto’s van toen de fabriek nog in bedrijf was, nemen zij de bezoekers mee in het proces van klei tot baksteen.

Programma

  • 10.00 uur          Openingswoord door wethouder Gosse Visser
  • 10.10 uur          Presentatie erfgoedboekje ‘Gebakken Winterswijk’ door auteur Luuk Keunen
                             Overhandiging eerste exemplaar aan wethouder Sandra Metaal-ten Dolle
  • 10.15 uur          Opening fototentoonstelling door vakfotograaf Catharina de Fauw
  • 10.30 uur          Start eerste rondleiding.
                             - Rondleidingen ieder heel en half uur -
  • 14.00 uur          Laatste mogelijkheid voor een rondleiding        
  • 15.00 uur          Einde open dag

Erfgoedboekje

‘Gebakken Winterswijk’ is het derde publieksboekje in de Erfgoedreeks van Winterswijk. Vele eeuwen hebben Winterswijkers hun eigen aardewerk, bakstenen en dakpannen gebakken. Ze gebruikten het zelf maar verkochten het ook in de regio. Het boekje Gebakken Winterswijk geeft een overzicht van de lokale activiteit, van ‘bakken voor de kerk’ tot grootschalige productie bij Te Siepe en De Vlijt. Auteur Luuk Keunen overhandigt tijdens de opening het eerste exemplaar van het boekje aan wethouder Sandra Metaal-ten Dolle.

Stevige schoenen

Het terrein van de voormalige Steenfabriek is en blijft een bedrijventerrein. De vloer in de grote hal en daarbuiten is oneffen en heeft af en toe drempels en opstapjes. Draag daarom stevige (hoge) schoenen. Bent u slecht ter been of minder mobiel? Dan kunt u zich aanmelden door middel van een mailtje naar evenementen@winterswijk.nl voor een rondleiding op maat.