Oosterlicht verbindt - Juist nu!

Oosterlicht Verbindt is een initiatief van Hans van den Hurk, waarbij in de donkere winterperiode lichtstralen worden geplaatst in de regio die met elkaar verbonden worden in de lucht: het verbindend licht. In iedere deelnemende gemeente schijnt vanaf 21 december tot en met 6 januari ten minste één lichtbundel. Ook dit jaar zijn er meer dan 20 lichtbundels te zien, waarvan 1 zelfs over de grens in Duitsland. Hiermee worden de Achterhoekse gemeenten figuurlijk met elkaar verbonden. Inwoners en bezoekers kunnen zich laten verwonderen door deze prachtige schijnsels, die het Achterhoeks hemelgewelf doorkruisen.

De oosterlichten waren zes jaar geleden voor het eerst te zien in vier dorpen in de Achterhoek. Inmiddels is dit evenement uitgebreid naar negen Achterhoekse gemeenten én het Duitse Suderwick. Oosterlicht Verbindt passeert dit jaar dus internationale landsgrenzen. 23 megalampen vormen een piramide van licht die in de gehele regio te zien zal zijn. De lampen worden op 21 december, de kortste dag van het jaar, tegelijkertijd ontstoken. Tot en met 6 januari, Driekoningen, zullen de lichten dagelijks te zien zijn van 17.00 uur tot 23.00 uur.

Puzzelroute

Tussen 21 december en 6 januari kun je meedoen aan de Oosterlicht Puzzelroute. Het puzzelformulier is af te halen bij Achterhoekse bibliotheken en is ook hier te downloaden. Daarnaast is het formulier ook te vinden in de Achterhoek in Kerst Krant of de lokale huis-aan-huis krant. Bij de verschillende Oosterlichten op onderstaande locaties zijn letters te vinden. Deze letters kunnen op het puzzelformulier worden ingevuld. Heb je alle letters gevonden? Los de puzzel op en lever deze in bij Het Schaflokaal op het DRU industriepark in Ulft en ontvang een leuke verrassing!

TIP: zorg ervoor dat je DRU Industriepark als laatste locatie bezoekt. Hier haal je bij Het Schaftlokaal een lekker kopje koffie of warme chocomelk to-go en kun je genieten van Hollandse Poffertjes. Ook kun je jouw ingevulde puzzelformulier inleveren en ontvang je een leuke verrassing! Het Schaftlokaal is geopend tot 20:00 uur.

Gemeente Aalten | Letter: 9 en 15 - Hofstraat 8, Aalten 
Gemeente Berkelland | Letter: 2, 19 en 20 - Marktstraat 1, Borculo 
Gemeente Bronckhorst | Letter: 3 en 6 - Elderinkweg 2, Hengelo
Gemeente Doesburg | Letter 1, 11 en 18 - Lalique Museum, Gasthuisstraat 1, Doesburg 
Gemeente Doetinchem | Letter: 4, 7 en 13 - De Vijverberg, Lijsterbeslaan 101-A, Doetinchem
Gemeente Oost Gelre | Letter: 17 en 21 - Varsseveldseweg 2,  Lichtenvoorde 
Gemeente Oude IJsselstreek | Letter: 10, 14 en 16 - DRU Indrustriepark, Hutteweg 24, Ulft
Gemeente Montferland | Letter: 8 en 12 - Bergvredestraat 10, Didam 
Gemeente Winterswijk | Letter: 5 en 22 - Europark 6, Winterswijk

Download puzzelformulier 

Hans van den Hurk

Initiatiefnemer van Oosterlicht Verbindt is Hans van den Hurk. Hij bedacht in 2014 de xenon-stralen, die rond de kerst diagonaal de lucht in schijnen en daar op een bepaald punt bij elkaar komen. Deze lichtbundels vormen zo samen een piramide van licht. Het idee is dat de lichtstralen samen voor verbinding tussen de dorpen en gemeenten zorgen.

Van den Hurk had in de jaren vóór het Oosterlicht in zijn woonplaats Silvolde al naam gemaakt door jaren achtereen de Mauritiuskerk op creatieve wijze in het licht te zetten. “Totdat ik wat anders wilde. Het idee was om in Terborg, Etten en Silvolde een lamp de lucht in te laten schijnen en die stralen bij elkaar te laten komen. Dit leverde vanaf het eerste begin een vorm van verbinding op. Mensen verwonderen zich over het verschijnsel en laten hun eigen gedachten in de vrije loop. Het Oosterlicht moet je dan ook niet uitleggen, het betekent voor iedereen wat anders.”

Meer informatie 

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar www.oosterlichtverbindt.nl