Nieuwjaarsduik Unox krijgt aanloop vanuit Strandbad Winterswijk

De traditionele Unox-nieuwjaarsduik in Scheveningen krijgt ditmaal de langste aanloop ooit, namelijk vanuit het Strandbad van Winterswijk. Op vrijdag 30 december zullen tientallen lopers daar, sommigen zelfs in zwemkleding, de eerste etappe van 5 kilometer richting Noordzeestrand gaan afleggen. Daarna nemen andere groepen het stokje over en wordt een afstand van 200 kilometer overbrugd zodat de echte durfals op 1 januari het koude Noordzeewater in duiken.

Unox verkoos Winterswijk als landelijke startplaats vanwege de plaatsnaam, maar Winterswijk staat natuurlijk ook bekend om het landelijke kouderecord (-27,4 graden in januari 1942) dat hier gevestigd is. De rookworstgigant benaderde eerst de Winterswijkse IJsvereniging voor de organisatie van de startetappe, maar die verwees ze door naar atletiekvereniging Archeus, die nu de eerste etappe verzorgt.

Iedereen (tot een maximum van 90 deelnemers) kan aan de loop meedoen. De deelnemers vertrekken om uiterlijk 9.00 uur per bus vanuit Archeus naar de startplaats waar ze om 9.15 uur worden weggeschoten door burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk. Omdat Unox foto's verspreidt van de start en SBS met een cameraploeg aanwezig is, hoopt de organisatie dat er ook deelnemers in zwemkleding vooraan staan om te gaan lopen. De route loopt via de ijsbaan aan de Bataafseweg en de Horstweg richting de finish aan de Vredenseweg. Publiek is welkom bij start, onderweg en finish. De gemeente Winterswijk zorgt voor een veilige oversteek bij de Kottenseweg.  De lopers houden een rustig duurlooptempo aan zodat de hele groep bij elkaar blijft. De loop is dus nadrukkelijk geen wedstrijd, het ludieke karakter staat voorop. Bij de finish op de accommodatie van Archeus worden de lopers onthaald met muziek van dweilorkest de Eierjongens en snert met rookworst. De kantine en kleedkamers zijn geopend. Hierna neemt een volgende groep het stokje, in de vorm van een fakkelmuts, over voor de tweede etappe naar Lievelde.

Wie op 30 december wil meelopen in de startetappe kan zich aanmelden via www.av-archeus.nl/evenement/unox-nieuwjaarsduik-estafette/. Deelname is gratis. Aanmelden is wel verplicht om deze eerste etappe goed te laten verlopen.