Nieuwe Monumentenwandeling door het centrum van Winterswijk

Winterswijk is een gloednieuwe monumentenwandeling rijker. De route voert de wandelaar langs 45 bijzondere (rijks)monumenten, karakteristieke plekken, historische gevels en kunstobjecten in het centrum van Winterswijk. De route van zo'n 5 kilometer is erg geschikt voor bezoekers van Winterswijk, die de vele bezienswaardigheden te voet willen ontdekken. Ook voor inwoners van Winterswijk is de monumentenwandeling interessant. Het routeboekje bevat achtergrondinformatie en handige weetjes over alle locaties die de wandeling aandoet. 

Met de start van het toeristische seizoen van 2023 voor de deur, is de nieuwe monumentenwandeling door het Winterswijkse centrum een welkome aanvulling in het afwisselende aanbod van wandel- en fietsroutes van het VVV Inspiratiepunt in Winterswijk. De ruim 20.000 gasten die de VVV in het oude raadhuis aan het mevrouw Kuipers-Rietbergplein jaarlijks bezoeken, zijn vooral op zoek naar tips voor leuke activiteiten en willen graag zoveel mogelijk van Winterswijk ontdekken. De nieuwe monumentenwandeling doet karakteristieke locaties zoals de Jacobskerk, het monument van Tante Riek en het Mondriaanraam in het Scholtenbrugpark aan, maar brengt de wandelaars bijvoorbeeld ook bij het smalste huis van Winterswijk, de theekoepel en het oude baarhuisje. 

Als Wandelgemeente van het jaar 2020, is Winterswijk al jaren een populaire bestemming voor liefhebbers van wandelen en fietsen. Het schitterende Nationaal Landschap Winterswijk bevat ruim 22.000 hectare aan uitgestrekte graslanden, kleinschalige essen, dichtbegroeide houtwallen, eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden. Een afwisselend decor voor een heerlijke wandeling of fietstocht. Het uitgebreide Wandelkeuzenetwerk biedt wandelaars bovendien de mogelijkheid om hun ideale route samen te stellen aan de hand van de keuzepunten van het uitgebreide wandelnetwerk, dat maar liefst 3000 kilometer aan wandelpaden telt. De vrijwillige wandelspecialisten van het VVV Inspiratiepunt kennen de mooiste plekjes in Winterswijk. Ze helpen de bezoekers graag op weg met het samenstellen van routes, of geven tips over bezienswaardigheden en rustpunten onderweg.

Voor bezoekers die liever op pad gaan met een gids, biedt het VVV Inspiratiepunt diverse begeleide excursies aan. De dorpswandelingen -fietstochten met een gids van Het Gilde, zijn erg geliefd onder de bezoekers van Winterswijk. De bevlogen gidsen nemen bezoekers te voet of op de fiets mee langs interessante gebouwen, monumenten en geveltekens en vertellen onderweg over de historie van deze locaties. Voor de gasten die het karakteristieke centrum van Winterswijk graag op eigen gelegenheid willen ontdekken, is de nieuwe Monumentenwandeling een absolute aanrader. Het routeboekje met de wandelroute, alle achtergrondinformatie en prachtige foto's van de monumenten is verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt, geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

We zien je graag in Winterswijk!