Maanlicht

Op maandag 20 juni vindt Maanlicht plaats. Een talkshow o.l.v. Angelique Kruger in het licht van verbondenheid, verdraagzaamheid, vrijheid en verscheidenheid i.s.m. ‘De geboorte van Nederland-Winterswijk’ en de Protestantse Gemeente Winterswijk.

Achtergrond
In 2022 besteedt Nederland en ook Winterswijk aandacht aan het licht na de Spaanse overheersing. De opmars van rebellen die zich 450 jaar geleden vrijvochten: de Geuzen. Zij staan aan de wieg van wat Nederland anno nu vertegenwoordigt: een land waarin vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid bevochten zijn en stand houden.

De Jacobskerk in Winterswijk speelde een rol bij de Geuzen Oproer van 1572. De Geuzen beroofden de kerk van liturgische gewaden en inventaris zodat er geen erediensten meer konden worden gehouden. De Jacobskerk is dan ook de enig overgebleven getuige van dit stukje cruciale lokale geschiedenis een rol spelen. Uiteindelijk brachten de Geuzen ons een duur bevochten vrijheid, ook de vrijheid van godsdienst, ironisch genoeg.

Maanlicht
De donkere kanten van de Spaanse overheersing, van de coronapandemie, van oorlogen en conflicten, maar ook van bezinnings- of vastentijden in Jodendom, Islam en Christendom leid(d)en uiteindelijk tot vrede, tot herstel, tot verzoening, tot inzicht maar bovenal tot licht. Maar hoe doen de Winterswijkers dat, bij het licht komen? Hoe ga jij om met duisternis en wat heb jij nodig om het licht te vinden? Mag alsjeblieft het licht weer aan? Maar hoe kom je bij het lichtknopje?

Talkshow
‘Maanlicht’ is een talkshow in het meest prominent en centraal gelegen gebouw van Winterswijk, de Jacobskerk op de Markt. Deze talkshow is live te bezoeken is op maandag 20 juni:  de vooravond van de zonnewende, de langste dag.

Angelique Krüger (o.a. bekend van Omroep Gelderland) ontvangt een keur aan Winterswijkers die hun licht laten schijnen op de vraag hoe zij uit donkere tijden opkrabbelen. Onder andere muzikant Raymond Ubbink (R.U.Ready / Doe Maar Coverband Smoorverliefd) schuift aan om te vertellen over reggae, een Winterswijkse Russische die de oorlog met lede ogen aanziet, een druïde die leeft volgens de wetten van de natuur en een jongedame wiens licht uit de ogen verdwijnt door blindheid. In de talkshow is ruimte voor geschiedenis, spraakmakers en artiesten. Zo zal ook de verbindende en helende kracht van kunst en muziek belicht worden.

De avond duurt tot middernacht en is gratis toegankelijk voor iedereen uit Winterswijk en omstreken. Via social media wordt Maanlicht als livestream uitgezonden, een cameraploeg o.l.v. Lex Schellevis zal de gehele talkshow registreren.

Regiehouders
Maanlicht is onderdeel van de culturele agenda van de festiviteiten rondom ‘1572: de geboorte van Nederland’ waarin de Gemeente Winterswijk participeert. ‘Maanlicht’ is geïnitieerd door Leander Grooten en Wim Ruessink. Beiden zijn Winterswijker in hart en nieren en verbonden aan meerdere projecten in zowel de samenleving als binnen de kerken. Op parttime basis werken zij voor de Protestantse Gemeente Winterswijk vanuit een verschillende invalshoek: Wim Ruessink ondersteunt als (kerk)musicus de liturgie en uitgebreide concertpraktijk van de Jacobskerk. Leander Grooten bouwt als pionier plekken buiten de kerkelijke tradities om in verbinding met de lokale samenleving zingeving in brede zin de ruimte te geven. Beiden hebben een verteldrang in woord en in muziek.