Leerlingen GKC werken mee aan project 1572

Door Rian van der Vuurst - Technisch Onderwijs Assistent Science Gerrit Komrij College

En dan krijg je halverwege maart ineens de vraag of er bij ons op school geen leerlingen zijn die het leuk zouden vinden om kleding te maken voor een grote modeshow ergens in september/oktober 2022 als afsluiting van het project 1572. In dit landelijke themajaar vieren we de geboorte van Nederland, waarbij de kernwaarden Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbinding zijn vastgelegd.

Als Technisch Onderwijs Assistent van de afdeling Science ben ik dagelijks bezig met modulair onderwijs. Bovenbouw leerlingen van HAVO en VWO met een science profiel, bekijken tijdens het vak NLT eigentijdse onderwerpen van diverse invalshoeken om zo in plaats van de breedte ook eens de diepte op te zoeken van een bepaald thema of onderwerp. Toen deze vraag mij gesteld werd dacht ik eraan om deze vraag neer te leggen bij de afdeling 2D of 3D(handvaardigheid)van onze school, maar uiteindelijk sprak het onderwerp mij zo aan en leek het me leuk deze uitdaging aan te gaan samen met een kleine groep gemotiveerde NLT leerlingen. 9 leerlingen meldde zich bij mij aan. Het plan kreeg al snel vorm en er was alle medewerking van de school, bedrijven en de organisatie van het Project 1572.

In 1,5 week stonden de kaders van de module op papier en inmiddels kreeg ik ook hulp van een docent handvaardigheid met grote kennis en kunde op het gebied van textiel en de geschiedenis daarvan. En zo zijn we de komende 8 weken bezig met dit project.

Omdat het een heel nieuw project is maken we samen met en voor de leerlingen de module waarbij ze leren over de geschiedenis van textiel, door de jaren heen, maar word er ook ingezoomd op bescherming van kleding, denk daarbij aan de jaren van de pest, ridders, oorlogen, de brandweer en natuurlijk het meest recente de coronajaren. Ook komen er verschillende modeontwerpers aanbod. En de manier waarop zij kijken naar mode.

Leerlingen ontwerpen zelf een outfit, leren patroontekenen, maken het patroon zelf en leren hoe ze een naaimachine moeten gebruiken.Tenslotte naaien ze hun eigen  ontwerp uiteindelijk helemaal zelf.

In de eerste week hebben we een bezoek gebracht aan de museumfabriek hier in Winterswijk. Daar konden we de oude weefgetouwen in bedrijf zien en mochten we achter de schermen van het museum kijken naar oude kleding en stoffen. Het oorspronkelijke plan was om met deze stoffen kleding te maken, maar deze bleken te stug om er draagbare kleding van te maken.

In week 2 zijn we op bezoek geweest bij Gaudium, de laatst werkende textielfabriek van Winterswijk, Winterswijk heeft een heel rijk textiel verleden, het was dan ook erg intressant om dit te mogen bekijken. En wat waren de leerlingen verbaasd toen ze zagen dat er zo’n grote fabriek midden in Winterswijk stond, daar hadden ze nooit bij stilgestaan.

Nu konden de leerlingen zelf aan de slag, wat zouden ze zelf willen ontwerpen? Maak je alleen een ontwerp of maak je met meerdere een collectie. En dan aan de slag, de ontwerpen kregen al snel vorm. Zoals te zien op onderstaande foto.

Later meer,


Rian van der Vuurst | Technisch Onderwijs Assistent Science | Gerrit Komrij College