Museumwerkplaats Transit Oost

Ontdek de historie van het openbaar vervoer in Oost-Nederland.

Winterswijk bezat vroeger een groot spoorwegemplacement, onder andere bestaande uit twee stations, drie locomotievendepots en een groot rangeerterrein. Er liepen treinen in vijf richtingen. De belangrijkste functie van de spoorwegen was het vervoer van kolen, die uit het Ruhrgebied kwamen en naar het westen van Nederland verder werd vervoerd.

Breng een bezoek aan de museum-werkplaats in Winterswijk. Beleef de historie van textielindustrie, kolenvervoer en het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Ontdek hoe belangrijk de spoorwegen waren in de vorige eeuw. Maak kennis met Jan Willink, grondlegger van het eerste spoor in de Achterhoek en hoe dit veranderde met de komst van de vrachtwagens en autobussen. Waarom het aardgas in Groningen ervoor zorgde dat het kolenvervoer vanuit het Ruhrgebied verdween in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Wanneer

 • Elke zaterdag en zondag t/m 29 oktober 2023 11.00 - 17.00 uur
 • Elke woensdag, donderdag en vrijdag vanaf 27 december 2023 t/m 29 december 2023 11.00 - 17.00 uur
 • Op 16 en 17 september '23 besteden wij uitgebreid aandacht aan het feit dat onze T-Ford dan 100 jaar bestaat en dat het 100 jaar geleden is dat de GTW is gestart met busvervoer (dus zeg maar het busvervoer in de achterhoek). Diverse klassieke bussen zullen naar Winterswijk komen. Ook worden er rondritten met klassieke bussen gereden.

Prijzen

 • Prijs:
  Volwassenen - € 6,00 per persoon
  Kinderen van 4 t/m 12 jaar - € 4,00 per persoon
  Kinderen van 0 t/m 3 jaar - Gratis
  Vriend van Transit Oost - Gratis
  Begeleider van bezoeker met handicap - Gratis

Locatie

Downloads