
Expositie | In het diepe #3
De Koppelkerk, vrijplaats voor kunst en cultuur in Bredevoort, organiseert voor de derde keer op rij de expositie ‘in het diepe’ met werk van kunstenaars die in het afgelopen jaar afgestudeerd zijn. Wat deze jonge kunstenaars bindt, is hun geheel eigen manier van werken.
Uitvliegen
Een lichtinstallatie, enorme wollen tapijten, tekeningen, keramische sculpturen en schilderijen: …
De Koppelkerk, vrijplaats voor kunst en cultuur in Bredevoort, organiseert voor de derde keer op rij de expositie ‘in het diepe’ met werk van kunstenaars die in het afgelopen jaar afgestudeerd zijn. Wat deze jonge kunstenaars bindt, is hun geheel eigen manier van werken.
Uitvliegen
Een lichtinstallatie, enorme wollen tapijten, tekeningen, keramische sculpturen en schilderijen: de jonge kunstenaars die zijn uitgenodigd voor ‘In het diepe #3’ werken allemaal in uiteenlopende disciplines. Wat deze jonge kunstenaars bindt, is hun geheel eigen manier van werken, een werkwijze die zij allen in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, in een tijd die fundamenteel anders is dan de tijd waarin kunstenaars met een lange staat van dienst hun eerste kennis en ervaring opdeden. Midden in het historische stadje Bredevoort, in het monument Koppelkerk, aan de rand van Nederland, worden jonge, uitgevlogen kunstenaars voorgesteld die de bezoeker misschien wel op een nieuwe manier naar de wereld laten kijken.
Thema
De titel ‘In het diepe’ heeft betrekking op het beruchte ‘zwarte gat’ waar mensen die iets afronden soms in vallen. Jarenlang ben je gevoed door een opleiding, en dan loopt het af. Je kijkt er naar uit: je wil naar de finish, je snakt naar meer eigen ruimte en eigen invulling, en als het eenmaal zover is, als je ‘in het diepe’ bent gegooid, is het soms een uitdaging om gemotiveerd te blijven. Deze titel verwijst ook naar diepere lagen. Op het moment dat een bezoeker oog in oog staat met een kunstwerk, worden zij uitgedaagd niet alleen naar de oppervlakte van een werk te kijken maar een trede dieper te gaan. Elk weekend biedt de Koppelkerk instaprondleidingen aan. Op deze manier leert een bezoeker meer over het werk van de kunstenaar, maar soms ook over zijn of haar eigen manier van kijken.
Kunstenaars
Ellemijn Geerkens maakt als kunstenaar voornamelijk keramische sculpturen. De inspiratie voor haar werk komt voort uit persoonlijke ervaringen met verlies. Vergankelijkheid, de menselijke psyche, spiritualiteit en herinneringen zijn terugkerende thema’s in haar werk. Met haar werk doet ze een poging om pijnlijke gevoelens, die moeilijk onder woorden te brengen zijn, uit te beelden en tastbaar te maken. Klei speelt een essentiële rol in haar kunstenaarschap, vanwege haar aardse karakter en omdat het materiaal een symbool is voor de cyclus van het leven. De werken die te zien zijn tijdens ‘In het Diepe #3’ zijn een poging om het ontastbare van rouw tastbaar te maken. Ze zegt: ‘Na een persoonlijke ervaring met verlies is het maken van deze werken een helend proces geworden. Er lijkt weinig ruimte te zijn om stil te staan bij verlies. Met mijn werk verzet ik mij hiertegen, ik neem de tijd voor deze intense emoties en wil haar bestaansrecht geven. Mijn persoonlijke zoektocht naar verlichting van het verdriet resulteerde in een fysieke handeling. Ik projecteerde mijn gevoelens op de klei en begon deze te bewerken door te scheuren, slaan, duwen en trekken. Deze ruwe bewerkingen zijn te herkennen in de tentoongestelde werken.’
Tijdens haar studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem is Kim Heinsbroek zowel bewust als onbewust bezig geweest met het vinden van een middenweg tussen interieurdesign en kunst. In haar werkwijze speelt ze met vlakverdeling, structuur, patronen, overlapping en formaat. Ze is voortdurend op zoek naar de beste compositie. Ze zegt: ‘In mijn werk Division of Contrast leidt dit proces tot een werk dat zowel geordend als spontaan is ontstaan.’ Verschillende, soms tegengestelde elementen kenmerken haar werkwijze: controle behouden en loslaten, onvoorspelbaarheid en toeval. Dit is precies wat ze aan de kijker wil overbrengen. Division of Contrast bestaat uit precies uitgemeten vlakken tegenover steenachtig opgedroogde vlekken, waar oneindig gedetailleerde structuren op papier te zien zijn.
Flore Hanna Wormskamp is een kunstenaar die werkt op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap. Verwonderd door de natuur maakt zij installaties die gekenmerkt worden door hun rijke detail en die de schoonheid van ecologische processen tot leven wekken. Van dieren tot bacteriën, van het menselijk lichaam tot planten – de natuur in al haar vormen is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ze vraagt zich al lange tijd af waarom mensen zich lijken af te keren van de fascinerende wereld om hen heen. Waarom lukt het ons zo vaak niet om de magie van de ecosystemen waarin we leven écht te zien? Gedreven door wetenschappelijke nieuwsgierigheid probeert zij die afstand te overbruggen door haar eigen verwondering te delen, en anderen te prikkelen om met nieuwe ogen naar de wereld te kijken.
Hebe Diepenmaat is recentelijk afgestudeerd aan Artez Arnhem. Tijdens haar studie heeft ze zich gespecialiseerd in de techniek van tuften, wat wordt gebruikt om hoogpolige tapijten te maken. Dit zet ze voort in haar atelier in Arnhem. De praktijk van Diepenmaat gaat over het concept van thuis: denk aan thuiskomen, immigratie en de huizencrisis. Diepenmaat stelt dat het tapijt een essentieel onderdeel is van een huis. Met haar zachte en dempende functie zorgt het voor een centraal stuk van de kamer, decoratief en tegelijkertijd haveloos.
Collin Savelberg is in 2024 afgestudeerd aan de AKI Enschede en richt zich op de schilderkunst.
Deelnemende kunstenaars
Hebe Diepenmaat, Collin Savelberg, Kim Heinsbroek, Ellemijn Geerkens, Flore Hanna Wormskamp.
Wanneer
- Elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 20 juli 2025 t/m 15 september 2025 11.00 - 17.00 uurReserveren rondleiding
- Rondleidingen elke vrijdag, zaterdag en zondag om 14:00 uur en 15:00 uur.
Prijzen
- Vrije gift; richtlijn: € 5,- per persoon