Hulzer Willem

Derk Willem Wilterdink 
Winterswijk, 19 maart 1926 - Winterswijk, 28 oktober 2011

Willem Wilterdink is geboren in Kotten en heeft er het grootste deel van zijn leven gewoond. Hij was veehandelaar, maar werd vooral bekend vanwege zijn woordkunsten als geliefd toneel- en streektaalschrijver, dichter, verteller en liefhebber van de plaatselijke geschiedenis.

Muurschildering door Paul Wieggers

In juni 2023 schilderde kunstenaar Paul Wieggers een eerbetoon aan Willem Wilterdink, veelal bekend als Hulzer Willem. Voorafgaand aan het maken van dit prachtige werk, hebben de kinderen van Wilterdink veel verhalen, anekdotes, boekjes en muziek van hun vader gedeeld met Paul. Dat leverde hem inspiratie op voor de compositie van deze muurschildering.

Omdat het leven van Willem zich voor een belangrijk deel afspeelde in en om de buurtschap Kotten, heeft Paul het coulisselandschap en de sfeer van Kotten duidelijk terug laten komen in het kunstwerk. Ook de Jacobstoren, zo karakteristiek voor Winterswijk, is te zien in de schildering. De theaterspots in de boom en de poster verwijzen naar zijn leven op de bühne. Zijn artiestenkleding hangt aan de waslijn en zijn klompen staan aan de waterkant. Het meanderende beekje herinnert Wilterdinks werk 'De Baeke' en ook de afgebeelde oude grenspaal verwijst naar een van zijn bekende werken. Een verwijzing naar de toneelvereniging T.O.E.P. uit Kotten, waarvan Willem Wilterdink de oprichter was, ontbreekt evenmin in de muurschildering.

"Een sfeerbeeld dat Willem zou herkennen. Een kleine greep uit een groot en rijk leven dat hem bekendheid bracht to ver in de regio. Ik hoop zo te hebben bijgedragen aan een eerbetoon aan hetgeen Willem heeft gedaan en betekend." aldus kunstenaar Paul Wieggers.

 

Bekijk de andere muurschuilderingen

De muurschildering van Willem Wilterdink is de vierde schildering in een serie van vijf, gemaakt door Paul Wieggers. Deze muurschilderingen worden een voor een onthuld. Ben je nieuwsgiering naar de andere muurschilderingen? Je kunt ze hier bekijken.