Bregje (25) woont in het buitengebied van Winterswijk

“Waarom zou je een fijne woonplaats achterlaten als je niet weet wat je ervoor terugkrijgt?”

Bregje woont sinds 2020 in het buitengebied van Winterswijk. Samen met haar vriend en de hulp van vrienden, familie en een lokale aannemer knapte ze een oude boerderij op, die al generaties in bezit is van haar schoonfamilie. De boerderij van Bregje is overigens niet eenvoudig te vinden. De navigatie laat je op de verkeerde plek stoppen en ’s avonds -wanneer het pikdonker is- zie je er geen hand voor ogen. Toch wil ze nooit meer weg uit deze streek. “De mooie natuur, Achterhoekse mentaliteit en de fijne onderlinge omgang vind je lang niet overal…”. 

 

Van Westervoort naar Winterswijk, naar Arnhem en weer terug… 

Bregje is geen geboren Winterswijkse, maar wel getogen. Op haar zevende verhuisde ze samen met haar ouders naar een vrijstaande woning in het buitengebied van Winterswijk. Het rijtjeshuis in Westervoort werd te klein voor het jonge gezin en na een autorit door het buitengebied, wist de moeder van Bregje het zeker: híer willen we wonen! “Mam belde een makelaar op met de boodschap dat hij haar moest bellen als er en huisje vrijkwam. En zo geschiedde”. 

Bregje verliet Winterswijk enkele jaren geleden voor haar studie. “Toen ik begon met mijn studie in Arnhem, reisde ik elke dag ruim 3 uur: een half uur op de fiets naar de trein, een uur in de trein naar Arnhem en dan nog een stuk wandelen naar school. Daar ben je na een tijd wel klaar mee. Je zit altijd vast aan tijden en ik zag mezelf niet 4 jaar lang op deze manier reizen”. Haar moeder stimuleerde haar om op kamers te gaan. “Dat was iets wat zij nooit had gedaan en daar had ze spijt van. Die ervaring wilde ze mij niet ontnemen”. 

Na een tijdje vond Bregje een kamer in Arnhem. Het voelde er al snel vertrouwd; Arnhem ligt immers niet ver van haar geboorteplaats Westervoort af. Toch keerde ze in februari 2019 terug naar de Achterhoek en trok ze opnieuw bij haar ouders in, voor een klein jaar. “Het was even wennen om weer thuis te zijn. Maar door de ruimte die wij buitenaf hadden, had iedereen zijn eigen plek. Dus het wennen ging heel snel!”. 

Liever reizen voor het werk dan voor vrienden en familie 

Terugkeren naar Winterswijk was voor Bregje een gegeven. “Ik zocht bewust naar een stage in deze regio, want iedereen woont hier. Mijn vriend, mijn familie en mijn vrienden. Ik reis liever voor mijn werk dan voor hen. Daarnaast vind ik de manier van leven minstens zo belangrijk als het werk”. Ze benoemt de nuchterheid, mentaliteit en onderlinge omgang. “Mensen hier kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar. Ik weet niet of je dit snel terugvindt op een andere plek. Daarbij, waarom zou je iets fijns achterlaten als je niet weet wat je ervoor terugkrijgt?”. 

Of ze Arnhem mist? “Nee, absoluut niet. De stad heeft veel voorzieningen en leuke winkels, maar Winterswijk heeft dat ook. Er is een gevarieerd winkelaanbod: van grote ketens tot kleine boetiekjes. Op kleinere schaal, dat wel, maar niet minder leuk”. Nu voelt een bezoek aan een grotere stad, zoals Utrecht, meer als een dag uit. “Maar aan het einde van de dag ben ik blij dat ik weer naar huis kan – want daar is veel meer rust en ruimte”.

Nooit geweten dat de Achterhoek zo divers was op werkgebied 

Bregje kwam er tijdens de oriëntatie naar een stageplek pas achter hoe divers het Achterhoekse bedrijfsleven is. “Mijn school focuste zich voornamelijk op het werk in de Randstad. Het voelde een beetje alsof het leven zich daar bevond. Daarnaast associeerde ik de Achterhoek met landbouwgerelateerde bedrijven: langs de weg zie je veel loonbedrijven, maar de diversiteit op het industrieterrein blijft buiten zicht. Hier hebben we dus ook toffe, moderne functies zoals dat van mij: een Interaction Designer bij een jong en creatief team van een digital agency”. 

Ook benoemt Bregje de ligging van Winterswijk. “Duitsland ligt bij Winterswijk om de hoek, waardoor veel bedrijven een internationale insteek hebben. Dus mocht je als student internationale ambities hebben, dan zit je hier meer dan goed!”.