Midzomer Mondriaan Festival

Op 23, 24 en 25 juni geniet je in Winterswijk van muziek, theater, kunst, cultuur en nog veel meer! Het Midzomer Mondriaan Festival is een gratis toegankelijk cultureel festival boordevol muzikaal spektakel, activiteiten, tentoonstellingen, verrassende optredens, voorstellingen, pop-up events, een culturele markt en nog veel meer! En dat allemaal op onverwachte locaties in het Winterswijkse centrum.

Het zomerse festival brengt jong en oud op een laagdrempelige manier in contact met verschillende vormen van kunst en cultuur. Met verrassende activiteiten op allerlei locaties in het centrum. Toegang tot het Midzomer Mondriaan Festival is bovendien gratis!

Midzomer Mondriaan | 23, 24 en 25 juni 2023

Tijdens tweede weekend van het Midzomer Mondriaan Festival draait alles om muziek, theater, kunst en cultuur. Op diverse plekken in het winkelcentrum kom je verrassende acts tegen. Er zijn verschillende activiteiten, tentoonstellingen, optredens, voorstellingen, pop-up events, een culturele markt en nog veel meer! En dat allemaal op onverwachte locaties in het Winterswijkse centrum.

Programma 23, 24 en 25 juni

Vrijdagavond 23 juni

Rond 20:00 uur zal de vierde muurschildering in de serie street art schilderingen van kunstenaar Paul Wieggers onthuld worden. Vorig jaar verschenen de werken over Tante Riek, Piet Mondriaan en Gerrit Komrij op de gevels in het Winterswijkse centrum. De nieuwste toevoeging in de reeks zal schitteren aan een gevel op het Weurden. Willem Wilterdink, ookwel bekend als 'Hulzer Willem' zal hier worden afgebeeld. Hulzer Willem woonde in de Winterswijkse buurtschap Kotten, en was vooral bekend vanwege zijn woordkunsten. Niet alleen aan deze kant van de grens, want ook in Duitsland was zijn werk geliefd. Willem Wilterdink was (toneel)schrijver, dichter, verteller, liefhebber van de streektaal en de plaatselijke geschiedenis.

Toneelvereniging T.O.E.P. uit Kotten zorgt voor een feestelijk tintje tijdens de onthulling van de nieuwe muurschildering aan het Weurden. Na de onthulling kun je via een QR code bij het kunstwerk meer informatie vinden over Hulzer Willem en over de achtergrond van het kunstwerk van Paul Wieggers. 

Meer Street Art

Zaterdag 24 juni

Op zaterdag is Midzomer Mondriaan overal om je heen in het centrum van Winterswijk. In het winkelcentrum kom je tussen 12.00 uur en 17.00 uur verschillende muzikanten, theater- en cultuurmakers tegen. Verspreid door het centrum tref je deze artiesten overal, ook op onverwachte plekken. Gewoon op de hoek van de straat, maar ook in een winkel of in een portiek.

Culturele Markt

Loop zeker ook even door Notaristuin, want daar vind je een gezellige en zomerse culturele markt. Je vindt er verschillende mini pop-up musea van Transit Oost, Villa Mondriaan en de Museumfabriek. Er zijn diverse workshops te volgen en je kunt maquettes van het bloemencorso bekijken. Er is een tentoonstelling met podcasts over vrijheid. Ook de lokale LHBTIQA+ gemeenschap is erbij. Zij verzorgen een tentoonstelling in het kader van 'Ik ben', de campagne over jezelf zijn in de breedste zin van het woord. Michiel Wopereis zal zichzelf transformeren tot Mary Miracle en je kunt op date met jezelf bij de 'Date met jezelf - Experience. Daarnaast zal ook de korte film “Ik ben Levi” op verschillende momenten vertoond worden bij servicetheater en bioscoop Skopein. De Oekraiense Winterswijkers vertellen over vluchten en laten je proeven van Oekraiense lekkernijen.

De jongste Winterswijkers worden vermaakt door De Wonderverkoopman. Deze bijzondere handelaar brengt vliegende tijpijten, wonderlampen en kamelen aan de man met ongeëvenaarde handelspraatjes.  Daarnaast kun je tijdens de culturele markt in de voetsporen van Piet Mondriaan treden bij een schilderworkshop of genieten van de werken van Marjet Zwaans. Zij zal tijdens een 'Walk and Talk' met enkele bezoekers geluidsopnames maken. Deze gesprekken zullen in samenwerking met een componist omgezet worden tot een lied, dat later door een koor ten gehore zal worden gebracht.

Exposities

In het pand aan de Torenstaat 1-03 zal de expositie 'ONZE VERHALEN - Gehoord en Gezien' van leerlingen van het ISK en het Gerrit Komrij College te zien zijn. Bij museum Wereld van Wenters in de Meddosestraat is een interactieve tentoonstelling van de Moluks-Winterswijkse kunstenaar Jonas Johannes te bewonderen. 

Winterswijkse Popprijs

Vanaf 21.00 uur zal aan de noordzijde van de Markt de strijd losbarsten om de Winterswijkse Popprijs. Jong lokaal muzikaal talent heeft van zich laten horen de afgelopen tijd, en inmiddels zijn er nog vier finalisten over. Zij laten zich nog een keer van hun beste kant zien. Rond 24.00 uur zal duidelijk worden of Full Stuck, Tyrese, Rock Generation óf Fleur en Dominiqe Dorland met de Winterswijkse Popprijs 2023 naar huis gaan. Eén van deze acts zal deze prijs uitgereikt krijgen van wethouder Sandra Metaal. Tijdens het juryberaad zal Kasja Burger, winnares van 'De Kei van Komrij' optreden met haar winnende lied 'Strange' van Celeste.

 

Zondag 25 juni

Op zondagmiddag 25 juni is het koopzondag in het gezellige Winterswijkse winkelcentrum. Maar op deze koopzondag geniet je niet alleen van winkelen, een kleine markt en de gezellige terrassen. Het centrum is ook het decor voor vele straatmuzikanten! Zij zullen deze middag flink van zich laten horen en nodigen je uit om uit volle borst mee te zingen of zelfs een dansje te wagen. Gezelligheid gegarandeerd!

In de Meddosestraat vind je deze middag een gezellige Midzomermarkt. De winkeliers hebben kraampjes gevuld met mooie aanbiedingen en er zijn ook andere standhouders te vinden die jam, honing, sierraden, schoonmaakartikelen en andere waren verkopen. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht met diverse standjes met eten en drinken. 

Download programmaboekje 23, 24 & 25 juni

Midzomer Mondriaan Podcasts

Voor het Midzomer Mondriaan Festival heeft de Winterswijkse Kim Scholten een 4-delige podcastserie gemaakt over vrijheid. In elke aflevering gaat Kim in gesprek met een andere gast, met elk een eigen achtergrond en verhaal. Samen zoeken ze uit wat vrijheid voor hen betekent. 

* Het Midzomer Mondriaan Festival wordt georganiseerd door de stichting Ondernemen Met Cultuur