Robbin is nooit weggegaan uit Winterswijk en is dat ook niet van plan

“Na een dagje Amsterdam ga ik het liefst zo snel mogelijk naar huis, want zo’n stad vind ik helemaal niks”.

Robbin woont zijn hele leven al in Winterswijk. “Ik heb me best wel eens afgevraagd of ik niet iets mis. Maar nee, dat denk ik eigenlijk niet”. De oostelijke ligging van het dorp heeft hem dan ook nooit tegengehouden in wat hij wilde doen of bereiken: hij miste geen enkel feestje, heeft zijn master in Bedrijfskunde behaald en werkt inmiddels bij een succesvol bedrijf in de nabije omgeving. “Als ik kijk naar mezelf en waar ik het meest gelukkig ben, dan blijf ik het liefst in Winterswijk”. 

 

Zeg je Robbin, dan zeg je Winterswijk 

Robbin is er zeker van: in Winterswijk blijft hij altijd wonen. Met veel plezier. “Ik gedij goed bij dingen die ik ken. Zo stamt mijn vriendengroepen af van de basisschool. Sommige vrienden ken ik inmiddels al 25 jaar. Ik moet er overigens niet aan denken om te pendelen tussen twee plekken om vrienden en familie te zien”. 

Het betekent niet dat Robbin niets onderneemt. “Ik vind leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, iets nieuws uit te proberen of om even op vakantie te gaan. Maar ik wil wel een eigen stek hebben om altijd naar terug te keren. En ik wil bekend zijn met de plek waar ik woon - ik ben liever geen toerist in eigen woonplaats”. Aan de gedachte om naar een stad als Amsterdam te verhuizen, gaan zijn nekharen rechtovereind staan. “Na een dagje uit in Amsterdam ga ik het liefst zo snel mogelijk naar huis, want zo’n stad vind ik helemaal niks!”. 

Daarnaast geeft Robbin aan dat het dorp -met zo’n 30.000 inwoners- veel te bieden heeft. “Winterswijk heeft veel voorzieningen. Van McDonalds tot ziekenhuis en bioscoop: je kunt er van alles doen”. En is het niet in het dorp zelf te vinden, dan reis je een stukje om het wél te beleven. “Als wij uitgingen met 16-17 jaar, vertrokken we wel eens met de bus naar grote uitgaangelegenheden in de buurt, zoals De Radstake in Heelweg en Dieka in Markelo. Ook wordt er in en rondom Winterswijk veel georganiseerd waardoor je je in deze regio nooit verveelt”. 

Studeren en werken met Winterswijk als uitvalsbasis 

Zelfs een toffe studie of leuke baan haalde hem niet weg uit zijn geliefde dorp. Winterswijk is Robbins uitvalsbasis voor álles. Dus ook tijdens zijn studie Bedrijfskunde aan Universiteit Twente in Enschede. “Ik ging 2 à 3 keer per week naar de uni, vaak voor een halve ochtend. In de overige tijd studeerde ik thuis”. In het begin reisde Robbin met de bus naar de universiteit en dat was prima te doen. “Maar na een tijdje had ik het pas écht goed voor elkaar: ik kon op een gegeven moment meerijden met een vriend van me. Ook bleef ik wel eens bij klasgenoten logeren als er een studentenfeestje was”. 

Na zijn studie wilde Robbin graag werken, maar wat precies? Dat wist hij nog niet. “Daarom ben ik maar op zoek gegaan naar een traineeship. Terwijl je werkt, ontdek je wat je écht leuk vindt om te doen”. Maar het vinden van een interessante traineeship in de regio was -binnen zijn vakgebied en interesses- niet heel eenvoudig. “Na talloze sollictaties kwam ik uiteindelijk terecht bij een bedrijf in Arnhem. Hier volgde ik een sales traineeship en werkte ik 2 jaar en 3 maanden”.  

Slim omgaan met afstanden

Dagelijks van Winterswijk naar Arnhem en terug. Vijf dagen in de week met 9-urige werkdagen. Robbin geeft toe: dát was best pittig. “Met een beetje geluk duurde een enkeltje Arnhem drie kwartier, want het bedrijf zat aan de ‘goede’ kant van Arnhem. Maar meestal sloot ik -ter hoogte van Zevenaar- achteraan aan in de file. Dan deed ik al gauw 10-15 minuten langer over de autorit. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar dagelijks terechtkomen in een stilstaande file vond ik niet ideaal”.

De afstand naar Arnhem maakte dat hij het werk dichter bij huis zocht én vond. Hij vond een leuke functie in de buurt waardoor hij nu nog maar 25 minuten hoeft te rijden naar zijn werk. Wat een luxe. Uiteraard  is thuiswerken tegenwoordig ook bij de meeste werkgevers een stuk normaler geworden”.  
 

Slim omgaan met geld! 

Naast dat Winterswijk gewoon een fijne plaats is om te wonen, biedt het ook financiële voordelen. In verhouding tot steden als Arnhem zijn woningen bijvoorbeeld een stuk betaalbaarder. “Wat je voor een appartement in de stad betaalt, betaal je hier voor een mooi huis met een ruime tuin. Bovendien doet Winterswijk het qua voorzieningen niet onder voor een stad!”.