Voor de liefde maakt Peter (26) van Winterswijk zijn thuis

“Zij gaf aan nooit uit Winterswijk te vertrekken – en inmiddels is het mijn thuis”

Peter maakt van elke woonplaats een thuis: hij groeit op in Dinxperlo, woont tijdens zijn middelbareschooltijd in het Duitse Anholt, verhuist vervolgens met zijn ouders naar Gaanderen, gaat voor zijn studie naar Arnhem en belandt uiteindelijk in Winterswijk. “Ik wist zeker dat ik uiteindelijk terug wilde naar de Achterhoek, maar ik was niet gehecht aan een specifieke plek. Zoiets als Doetinchem of Winterswijk, dat leek me wel wat. Maar mijn vriendin maakte de keuze heel makkelijk door te zeggen dat ze nooit uit Winterswijk weg zou gaan”. 

 

Winterswijk als thuis: de cirkel is rond 

“De cirkel is rond”, zegt Peter lachend als hem wordt gevraagd of hij een geboren en getogen Winterswijker is. Geboren wel, in het ziekenhuis. Getogen niet, want zijn ouders woonden in Dinxperlo. Zijn vriendin daarentegen is een Winterswijkse in hart en nieren. Zij wil nooit weg uit het dorp en hij heeft daarom van Winterswijk zijn thuis gemaakt. En dat voelt goed. “Mijn familie woont in de buurt, collega’s komen hier vandaan en het is gewoon lekker wonen. Welke kant je ook uitgaat; je komt altijd uit in een mooi, bosrijk gebied waar je fijn kunt wandelen”. 

Door te verhuizen, kom je erachter wat je écht belangrijk vindt 

Rust en ruimte zijn voor Peter in de afgelopen jaren belangrijke criteria geworden als het gaat om woongenot. Dat was namelijk niet altijd zo: hij dácht altijd dat hij in de stad wilde wonen. Daarom huurde hij voor zijn studie een kleine studio in het bruisende hart van Arnhem: “Natuurlijk biedt zo’n centrale locatie in de stad talloze voordelen: van een uitgebreide ThuisBezorgd-kaart en lange winkelstraten tot diverse restaurants”.  

Maar tegelijkertijd kreeg Peter een ‘opgehokt’ en benauwend gevoel. “Door naar de stad te verhuizen, kwam ik erachter dat ik liever wat meer rust en ruimte om mij heen had. Nu ik in Winterswijk woon, kies ik de momenten dat ik gebruikmaak van de voordelen van de stad. Daarbij biedt Winterswijk alle benodigde faciliteiten en voorzieningen”.  

Hij geeft aan dat zijn woonbehoeften veranderden zodra hij afstudeerde: “Mijn interesses veranderden. Op een gegeven moment had ik niet meer genoeg aan een kleine kamer met een computer. Ik wilde opnieuw de ruimte die ik wel in Dinxperlo, Anholt en Gaanderen ervoer”. 

Wat verwacht je écht van een thuis? 

Peter is blij met alle keuzes die hij heeft gemaakt. In Winterswijk heeft hij écht zijn thuis gevonden. “Zeker nu - ten tijde van Corona. Je kunt er in deze omgeving écht even tussenuit, zonder dat je veel mensen tegenkomt”.  

Hij geeft op basis van zijn ervaring een belangrijke tip mee aan alle twijfelende studenten: “Vermijd vooroordelen over dorpen en regio’s als de Achterhoek. Maak jouw eigen afweging als het gaat om woongenot: wat heb jíj nodig om ergens fijn te wonen? Sta juist open voor plaatsen als Winterswijk; je wordt namelijk enorm verrast door wat zo’n dorp jou -als inwoner- te bieden heeft”.