Winterswijk voelt als een warm bad voor Rick (28) en Tamara (31)

“Wij hoeven hier niet meer weg!”

In februari 2020 waagden Rick en Tamara een sprong in het diepe. Zij lieten hun vertrouwde leven in Arnhem achter zich en stortten zich op een nieuw avontuur in Winterswijk. Op de hoek van de Markt en de Ratumsestraat begonnen zij hun restaurant Wunderbar. Dé plek om te genieten van typisch Duitse gerechten in Duitse sferen. Grenzeloze gastvrijheid op z’n best! "We hebben altijd met veel plezier in Arnhem gewoond, maar zeker met kinderen is het in Winterswijk toch wel heel fijn."

 

Van Arnhem naar Winterswijk 

Eigenlijk hadden Rick en Tamara niets met Winterswijk. Ze kwamen er nagenoeg nooit en hadden geen enkele binding met het dorp. "We hebben altijd geloofd in ons Wunderbar concept. Maar in Arnhem werkte het niet zoals we hadden gehoopt, met name vanwege onze onhandige locatie in een zijstraatje van de Korenmarkt. Via een kennis hoorden we dat dit pand aan de Markt vrij kwam. We zijn gaan kijken en het was perfect voor ons, vooral omdat we ook boven de zaak konden gaan wonen. Dat was wel echt een voorwaarde, want pendelen tussen Arnhem en Winterswijk is niet vol te houden, zeker omdat onze kleine op komst was."

Rick en Tamara wilden de deuren van Wunderbar eind maart vorig jaar openen. Corona gooide roet in het eten. "Dat was echt wel even schrikken. We waren net verhuisd, we kenden hier nog bijna niemand, Tamara was zwanger en vanwege de lockdown konden we weinig doen en nergens heen."
Toch hebben de jonge ondernemers altijd goede moed gehouden. En dat bleek meer dan terecht. "Toen we in juni eindelijk open konden, viel alles op z’n plek. Onze start was fantastisch! De zaak liep meteen als een trein. Het weer was goed, ons terras zat vol, onze gasten waren enthousiast en ook het contact met de omgeving en onze collega-ondernemers was al direct heel fijn."

Een roerige tijd

Niet alleen zakelijk kwam er veel af op Rick en Tamara. Ook privé. In augustus mochten zij hun dochter Marley verwelkomen. "Ze kwam iets vroeger dan verwacht. Ik was overdag nog gewoon aan het werk in de zaak, toen de weeën begonnen. Die nacht ben ik bevallen van Marley."
Na de roerige tijd in het voorjaar en de zomer, kwam de nieuwe lockdown in oktober als een klap voor het jonge stel. "We waren net zo lekker bezig. De zaak liep goed, als gezin hadden we onze draai gevonden en ook ons sociale leven in Winterswijk werd steeds groter. Juist nu wilden we door.” 

Als gedreven horecaondernemers moesten Rick en Tamara snel schakelen. Ze richtten zich vooral op wat wél kon. "We hebben ons vol gestort op onze afhaalmenu’s, ookal was dat wel even wennen. Bij Wunderbar is de sfeer en de beleving een belangrijk onderdeel van het concept. Dat kun je niet serveren in plastic bakjes." Toch is de afhaalservice van Wunderbar een groot succes geworden. Vooral in het weekend kunnen ze steevast rekenen op veel bestellingen. "We besteden dan ook echt veel zorg en aandacht aan onze gerechten. Dat kost ons misschien wat meer, maar kwaliteit staat écht altijd voorop bij ons. Daar zijn we ook trots op.” 

"Onze gasten gunnen het ons ook echt. Dat is werkelijk hartverwarmend", vult Tamara aan. "We hebben bijvoorbeeld een spaarkaartsysteem. Bij iedere twintig euro die onze gasten bij Wunderbar besteden, krijgen ze een stempel. Een volle kaart is goed voor een gratis hoofdgerecht. Maar zelfs als we ze wijzen op hun volle spaarkaart, willen ze die liever niet inleveren. Ze begrijpen dat het een lastige tijd is voor ons en gunnen ons de omzet. Ook na Corona willen ze van onze Wunderbar blijven genieten. Dat doet me echt wat, zoveel hartelijkheid en warmte."

Een zonnige toekomst in Winterswijk

Ook het wonen in Winterswijk bevalt Rick en Tamara uitstekend. "Ik hoef niet meer terug naar Arnhem", vertelt Tamara. Rick sluit zich daarbij aan. "We hebben altijd met veel plezier in Arnhem gewoond, maar zeker met kinderen is het in Winterswijk toch wel heel fijn. Het is kleinschalig, gemoedelijk, er zijn genoeg scholen en voorzieningen in de buurt, Marley kan straks lekker spelen in het park hierachter. Het is een fijne, veilige plek om je gezin te laten opgroeien. En ook al wonen we hier nog maar kort, we hebben er nu al zoveel leuke vrienden en kennissen bij gekregen. Het voelt soms alsof we hier al jaren wonen. Een warm bad, iedereen gunt elkaar wat, ze staan voor je klaar als het nodig is en andersom zijn wij er ook voor hen. Dat bevalt ons heel goed."

Hun toekomst in Winterswijk ziet het stel zonnig in. "Voorlopig wonen we nog prima boven de zaak. In de toekomst hebben we misschien wat meer ruimte nodig, bijvoorbeeld als er gezinsuitbreiding komt. Soms is het ook wel fijn als je privé en werk wat meer kan scheiden, wat niet altijd lukt als je boven je zaak woont. Een fijne gezinswoning met een tuin in een gezellige woonwijk zou dan wel prettig zijn", legt Tamara uit.
"Voor ons valt alles op z’n plek in Winterswijk. We voelen ons hier thuis”, vult Rick aan. "We hebben het volste vertrouwen in onze Wunderbar. De locatie is top, het publiek is fantastisch, ook Winterswijk als toeristische bestemming biedt ons veel kansen. We hebben nog geen moment spijt gehad van onze beslissing en we hebben zoveel mooie plannen hier!"