Wandelen in Winterswijk

Ontspannen struinen over verlaten landweggetjes, door een kleinschalig en gevarieerd coulisselandschap, waar je na elke bocht weer verrast wordt door een ander schilderachtig tafereel. De prachtige omgeving van Winterswijk weet wandelaars steeds weer te verwonderen. Uitgestrekte graslanden die overgaan in kleinschalige essen, dichtbegroeide houtwallen, eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden vormen een afwisselend decor voor een heerlijke wandeling.

Wandelgemeente van het jaar 2020

Wist je dat Winterswijk in 2020 is uitgeroepen tot 'Wandelgemeente van het jaar'? Hier zijn we natuurlijk heel trots op en we beschouwen dit als een enorme waardering voor het bijzondere gebied. Er zijn tal van prachtige wandelroutes uitgestippeld in deze mooie omgeving, maar je kunt ook zelf je ideale route samenstellen via het uitgebreide wandelkeuzenetwerk. De mogelijkheden zijn gewoonweg eindeloos.

Het Winterswijkse Nationaal Landschap kent een prachtige, gevarieerde omgeving en leent zich uitstekend om te voet te ervaren. De buurtschappen met de vele zandwegen en bospaden vragen erom ontdekt te worden. Maar liefst 22.000 hectare natuurschoon ligt hier aan je voeten. Ook het centrum van Winterswijk vormt een prachtig decor voor een fijne wandeling. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad.

Wandelroutes

Bij het VVV inspiratiepunt vertellen we je graag over alle bijzondere wandelroutes die Winterswijk rijk is. Er zijn georganiseerde wandelingen, excursies in natuurgebieden, vooraf beschreven wandelroutes gemaakt door lokale specialisten en een geweldig wandelkeuzenetwerk, waarbij je naar eigen inzicht en wens het ideale rondje loopt. Of denk bijvoorbeeld aan het Achterwooldse Klompenpad; een route over oude zandpaden en door bijzondere natuurgebieden. In het centrum bieden gepassioneerde lokale gidsen ontzettend leuke dorpswandelingen aan. In het hele gebied zijn gezellige horecagelegenheden, zodat ook de inwendige mens getrakteerd kan worden op een heerlijke dag in Winterswijk. Voor gezinnen met kinderen is de Winkie kabouterroute in het centrum een echte aanrader. Het hele jaar door zijn er wandelevenementen; georganiseerde tochten, vaak over onverharde paden en speciaal voor het evenement opengestelde (natuur)terreinen.

Bekijk alle wandeltochten Bekijk alle wandelevenementen

Wandelkeuzenetwerk

Het Nationaal Landschap Winterswijk bestrijkt maar liefst 22.000 hectare en biedt de liefhebber eindeloos wandelplezier. Of je nu een fanatiek wandelaar bent of er maar zo af en toe op uit trekt, in Winterswijk is er voldoende keuze voor iedereen en voor elk wandelniveau. Er zijn tal van bijzondere wandelroutes uitgestippeld door lokale wandelspecialisten. Zij kennen de bijzondere bospaadjes of dat ene mooie pad langs de beek. Bij het VVV Inspiratiepunt adviseren we je graag. Ook kun je, naar eigen inzicht, zelf een route samenstellen aan de hand van het wandelkeuzenetwerk. Zo kies je eenvoudig de route die aansluit bij je wensen. Je volgt de route via de keuzepaaltjes én de kaart, te koop bij het VVV Inspiratiepunt in Winterswijk.

Wandelinspiratie

Wandelend voel ik mij iedere dag op vakantie in mijn eigen woonplaats Winterswijk.

Will de Graaff, gepen- én gepassioneerd wandelaar

Rustpunten

Bekijk de rustpunten