Activiteitenagenda 1572 Winterswijk

September

25 september

Winterswijkse Textieldag | Tijdens de koopzondag van 25 september is er van alles te beleven in Winterswijk. Deze activiteiten zijn gratis te bezoeken.

- Modeshow | met de nieuwe collecties van diverse lokale modewinkels
Green Leaf Vintage Markt | Vrijheidspark | met vintagekramen, lokale duurzame bedrijven, informatie van Centrum Duurzaam Winterswijk, livemuziek en kindervermaak
Tentoonstelling | Jacobskerk | met creaties van het textielproject van leerlingen van het Gerrit Komrij College en een expositie van Vereniging Het Museum

Juni

24 t/m 26 juni

Midzomer Mondriaan | Driedaags cultureel festival in het Winterswijkse centrum.

24 juni

Onthulling muurschildering Piet Mondriaan | Misterstraat.

23 juni

Gerrit Komrij Dag | Het is tien jaar geleden dat Gerrit Komrij overleed en tegelijkertijd zijn naam aan de nieuwe school in Winterswijk gaf. Op deze dag wordt hij op een bijzondere wijze geëerd met verschillende activiteiten.

Boekpresentatie “De wording van Gerrit Komrij |  Een biografisch portret’ geschreven door Arie Pos om 11.30 uur bij Boekhandel Kramer
Onthulling muurschildering Gerrit Komrij | 14.00 uur Meddosestraat
Tentoonstelling Gerrit Komrij | Permanente tentoonstelling over Gerrit Komrij in museum Wereld van Wenters
Stokslagen | Schrijver en Komrijkenner Onno Blom deelt vanaf 20.00 uur stokslagen uit in het doopsgezind kerkje aan de Torenstraat.

20 juni

Maanlicht | Een talkshow o.l.v. Angelique Kruger in het licht van verbondenheid, verdraagzaamheid, vrijheid en verscheidenheid i.s.m. ‘De geboorte van Nederland-Winterswijk’ en de Protestantse Gemeente Winterswijk.

18 juni

Nationale Archeologiedagen | Bij het oude raadhuis aan het vrijheidspark zijn kinderen tot 10 jaar van harte welkom om te komen schatgraven! Bij de kinderactiviteit 'Er ligt een schat onder de grond' kunnen kinderen met scheppen en metaaldetectors op zoek naar archeologische vondsten. Ouders kunnen ondertussen een kijkje nemen bij de mini-expositie over Nederland, de Achterhoek en Winterswijk rond het jaar 1572. Toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Nationale Archeologiedagen | In het doopsgezind kerkje is tussen 15.00 en 16.00 uur een lezing over 'Winterwijk rond 1572 - een dorp in verandering'. Luuk Keunen, historisch geograaf en verbonden aan onderzoeks- en adviesbureau RAAP,  geeft een beeld van Winterswijk rond 1572. De lezing is voor iedereen vanaf 12 jaar die geïnteresseerd is in geschiedenis en archeologie. De lezing wordt afgesloten met een drankje en een hapje. Aanmelden kan per mail via evenementen@winterswijk.nl.

5 juni

Vrijheidspark Festival | Op eerste Pinksterdag wordt in het Vrijheidspark een groots festival gehouden. Een bijzonder festival als kapstok om een viertal gebeurtenissen een podium te geven en dat samen in vrijheid te kunnen vieren. Deze gebeurtenissen zijn: de officiële opening van het Vrijheidspark, het realiseren en openen van een anjerveld voor veteranen, de viering van 77 jaar vrijheid in Nederland en het 450-jarig bestaan van de Staat der Nederlanden. Het festival is gratis  toegankelijk. Tussen het Raadhuis en het standbeeld van Tante Riek komt een groot overdekt podium, als hart van het festival. Op het plein er voor, worden zo’n 400 stoelen geplaatst bedoeld voor senioren of mensen die slecht ter been zijn. Belangstellenden kunnen een zitplaats reserveren vanaf dinsdag 31 mei van 18.00 tot 19.00 uur bij Oonk Speciaalzaak in de Misterade en in de dagen daarna totdat de kaarten op zijn.

Veteranendag | Stichting Veteranen Winterswijk opent op 5 juni om 16.00 uur het ere-anjerveld in het Vrijheidspark.

4 juni

KunstOer | KunstOer is een driedaags evenement in Winterswijk waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Dit gebeurt altijd tijdens Pinksteren en de zaterdag ervoor. Dit jaar is KunstOer op, 4, 5 en 6 en juni. Gemiddeld zijn er 8 bijzondere erfgoedlocaties te bezoeken waar kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Juni - december

Expositie Winterswijkse Vrijdenkers | In de Museumfabriek vindt een expositie plaats over vier Winterswijkse vrijdenkers; Helena Kuipers-Rietberg, Gradus Kobus, Johanna Reiss en Gerrit Komrij. De expositie is van juni t/m december te bezoeken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.30 en 12.00 uur of 13.30 en 17.00 uur.

Mei

14 mei

Nationale Open Molendag - In samenwerking met Museum Transit Oost rijdt er een hop-on-hop-off bus langs o.a. Venemansmolen, Bataafse molen, Meenkmolen en de Sevinkmolen.
 

5 mei

20.15 uur - Theater De Storm | Vrijheidsconcert KWOV. Oorspronkelijk stond het concert van het harmonieorkest gepland op 31 maart 2020, de dag dat Winterswijk 75 jaar bevrijd was. Door de coronamaatregelen is het concert verplaatst naar 2022. Door de oorlog in Oekraïne is het concert aangepast. De KWOV wil het geluk dat vrijheid ons biedt, uitdragen en het de wereld toewensen. Medewerking wordt verleend door Ronald Douglas en Mieke Slaats. Gratis entree.

14.30 uur - De Klephoorn | Muzikale reis door de tijd. Jan Nekkers en zijn koor “Gewoon Hollands”, de Winterswijkse Troubadours Yolanda Tangelder en Willem te Voortwis en historicus Wim Aalderink nemen u mee op reis, een historische reis met veel muziek waar u misschien ook nog wel iets van opsteekt. Gratis entree.


4 mei

20.30 uur - Jacobskerk | Projectkoor OAZE geeft een herdenkingsconcert onder leiding van Wim Ruessink met medewerking van solisten en instrumentalisten met werken van o.a. Mendelssohn, Dvorác en Gjeilo. De entree is een vrije gift.

20.00 uur - Mevrouw Kuipers-Rietbergplein | Twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend muziek en kranslegging door Vereeniging Volksfeest Winterswijk, Joodse gemeenschap, gezamenlijke kerken van Winterswijk, Amnesty International, Marokkaanse gemeenschap, Turkse gemeenschap en COC Twente Achterhoek. Ook is er gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek.

19.45 uur - De Woord Corle | Herdenking Hendrik Vriezenbank in Corle. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, waaronder buurtgenoot Hendrik Vriezen bij de jaarlijkse bijeenkomst bij de Hendrik Vriezenbank. Er wordt stilgestaan bij het thema  ‘Vrijheid in verbondenheid’ . Er wordt geen krans gelegd, maar aanwezigen krijgen een bloem die ze zelf in de aanwezige vazen bij het monument kunnen plaatsen. Dit onder begeleiding van passende muziek. Kinderen zijn van harte welkom. Voor hen is er een extra activiteit.

19.30 uur - Mevrouw Kuipers-Rietbergplein | Herdenking Vrijheidspark. Kranslegging bij monument tante Riek en herdenkingsmonument door college van burgemeester en wethouders en scouting Winterswijk. Muziek door gelegenheidsensemble van muziekvereniging Eendracht. Toespraak door burgemeester en gastspreker.

19.15 uur - Jacobskerk en Jacobuskerk | Luiden kerkklokken van de Jacobskerk en heilige Jacobuskerk.

18.45 uur - Jacobskerk | Carillonmuziek Jacobskerk door Wim Ruessink.

17.00 uur - Joodse begraafplaats Misterweg | Herdenking Joodse begraafplaats. Kranslegging op Joodse begraafplaats door de Joodse gemeenschap en college van burgemeester en wethouders. Alle namen van de vermoorde Joodse Winterswijkers worden genoemd door leden van de Joodse gemeenschap. De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Door leerlingen van de Emmaschool die dit jaar hebben deelgenomen aan het project Leren van de oorlog in Winterswijk wordt kort stilgestaan bij de familie Menco. 

16.15 uur - Algemene Begraafplaats Kerhoflaan | Herdenking algemene begraafplaatsHerdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Kransleggingen op de algemene begraafplaats door college van burgemeester en wethouders en Vereeniging Volksfeest en bloemlegging door adoptanten.

16.00 uur - NS Station | Herdenking bij de plaquette op het station. Hier wordt door de kinderen van de Emmaschool de krans gelegd die door de Nederlandse Spoorwegen beschikbaar wordt gesteld.


3 en 4 mei

Boer’n Leu in oorlogstied - Toneelvereniging Ons Genoegen Woold speelt op 3 & 4 mei 2022 het bijzondere stuk "Boer'nleu in oorlogstied" in de openlucht. Het stuk vertelt het verhaal hoe een boerengezin uit het Woold de Tweede Wereldoorlog beleeft.


1 mei

Open Joodse Huizendag - Huizen van Verzet in samenwerking met de Joodse Gemeente Winterswijk en het Joods Cultureel Kwartier. Op zeven locaties in Winterswijk worden verhalen verteld. Het volledige programma is te vinden op www.jck.nl.

Expositie Jan Willink - Expositie Jan Willink alias Spoor Jan bij Museum Transit Oost

Textielgeschiedenis en Rood Dorp - Start expositie Textielgeschiedenis en Rood Dorp in de Museumfabriek

April

29 en 30 april

Boer'n leu in oorlogstied. Een openluchtspel vanaf Gebouw Juliana in het Woold met in gedachte de uitspraak van Johanna Reis "we zijn niet bevrijd om te haten" uit haar boek De Schuilplaats. Ook 3 en 4 mei 
voorstelling.

23-24 april 

Festival der Ambachten op boerderij de Zonnebloem, Slingeweg 14 te Winterswijk. Demonstraties, lezingen en workshops over oude ambachten van 1572 tot vandaag. 

Vanaf 22 april 

Expositie Boer'n leu in oorlogstied in Gebouw Juliana in het Woold.

21 april

Lezing Prof Judith Polman over Tolerantie in 1572. Koppelkerk Bredevoort. 

8 - 30 april

Expositie in Wereld van Wenters over Emigranten uit Winterswijk.

Vanaf april 

Elke donderdagmiddag Prins Maurits Rondleiding in Bredevoort. 

8 april 

Kei van Komrij. Optredens en Cultuurmarkt vanaf 19.00 uur in het Gerrit Komrij College. 

1 april 

Gerrit Komrij lezing in het Gerrit Komrij College.

Maart

31 maart 

Vrijheid in Winterswijk in de Ontmoeting. Vandaag 77 jaar geleden werd Winterswijk bevrijd. Regionale signaalhoorns roepen u op te komen en openen daarmee de avond om 19.30 uur boven het centrum van Winterswijk. Vanaf 20.00 uur bent u welkom voor een muzikale herdenkingsavond bij De Ontmoeting, Jeugdkerkstraat 5 vlak bij het Vrijheidspark. Een muzikale terugblik naar de tijd van Big Bands en de Andrew Sisters met tevens de landelijke 1572 expositie en onthulling van de naam van het speciaal gebrouwen 1572 biertje door Brouwerij Wentersch. Verder enkele verrassende en verbindende activiteiten. 

26 maart 

In de Wereld van Wenters een open dag met een voordracht, muziek en een expositie onder de noemer: nieuwe lente-nieuw geluid.

24 maart 

Landelijke opening met ZKH Koning Willem Alexander in Brielle. Vrijheid, Verdraagzaamheid Verscheidenheid en Verbinding zijn de kernthema's.

17 maart 

Aftrap bijeenkomst om 20.00 uur in Theater de Storm. Belangstellenden en alle betrokkenen bij het Winterswijkse Project 1572 zijn van harte welkom. Tevens gaan we een 1572 biertje proeven.