1572 Nieuws

Het is bijna 450 jaar geleden, om precies te zijn 1 april 1572, dat er sprake was van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. Het was het begin van de grote opstand tegen de Spanjaarden. Landelijk wordt er aandacht besteed aan 1572. Diverse gemeenten sluiten aan bij de festiviteiten met een eigen programma. Ook in Winterswijk wordt dit jaar, met allerlei activiteiten, uitgebreid stil gestaan bij de viering van de geboorte van Nederland. 

Gerrit Komrij Dag

Op donderdag 23 juni wordt in Winterswijk de naam van schrijver, dichter, polemist, criticus, vertaler, poëziekenner Gerrit Komrij (1944-2012) tientallen keren of zelfs nog veel vaker uitgesproken. Op deze bijzondere Komrij Dag - het is tien jaar geleden dat Gerrit Komrij overleed en tegelijkertijd zijn naam aan de nieuwe school gaf - wordt hij op een bijzondere wijze geëerd met verschillende activiteiten. Er valt niet alleen wat te luisteren, maar ook wat te lezen!

Lees verder

________________________________

Midzomer Mondriaan Festival

De lokale cultuursector en ondernemers hebben hun krachten gebundeld in het driedaags Midzomer Mondriaan festival. Een verrassend programma boordevol muzikaal spektakel, activiteiten, tentoonstellingen, optredens, voorstellingen, pop-up events, een culturele markt en nog veel meer! En dat allemaal op onverwachte locaties in het Winterswijkse centrum.

Lees verder

________________________________

Hop on - Hop off tour tijdens Nationale Molendag

Op zaterdag 14 mei openen honderden Nederlandse molens hun deuren tijdens de Nationale Molendag 2022. In Winterswijk zijn de Bataafse molen, de Venemansmolen, de Meenkmolen en de Sevinkmolen opengesteld voor bezichtiging. De deelnemende molens zijn op eigen gelegenheid te bezoeken, maar dit jaar kan dat ook met de unieke ‘Hop on – Hop off’ bustour.

Lees verder

________________________________

Leerlingen GKC werken mee aan project 1572

9 leerlingen van het Gerrit Komrij College zullen de komende tijd aan de slag gaan met een opdracht voor het landelijke propject 1572; de geboorte van Nederland. Zij zullen kleing ontwerpen en maken voor een grote modeshow die in het najaar in het centrum van Winterswijk zal plaatsvinden ter aflsuiting van het themajaar 1572.

Lees verder

________________________________

Vrijheid vier je samen; een muzikale reis door de tijd

Op vijf mei is iedereen welkom in De Klephoorn, het oergezellige clubhuis van muziekvereniging Eendracht aan de Laan van Hilbelink 6-9 in Winterswijk. Niet voor een concert van Eendracht, maar voor een muzikale reis door de tijd. Jan Nekkers en zijn koor “Gewoon Hollands”, de Winterswijkse Troubadours Yolanda Tangelder en Willem te Voortwis en historicus Wim Aalderink nemen u mee op reis, een historische reis met veel muziek waar u misschien ook nog wel iets van opsteekt.

Lees verder

________________________________

Uitnodiging informatiebijeenkomst Winterswijk 1572

Recent zijn meerdere media-uitingen verschenen over "1572 – 450 jaar de geboorte van Nederland". In dit landelijke themajaar vieren we de geboorte van Nederland, waarbij de kernwaarden Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbinding (de 4 V's) zijn vastgelegd. 1572 is een landelijk programma, waaraan gemeenten een eigen invulling kunnen geven. Ook in Winterswijk zal er, gedurende het hele jaar, uitgebreid aandacht worden besteed aan dit themajaar.

Lees verder