1572 - De geboorte van Nederland

Achtergrond informatie

Achtergrond informatie

Activiteiten agenda

Activiteiten agenda

Meedoen

Meedoen

1572 Nieuws

1572 Nieuws

Het is bijna 450 jaar geleden, om precies te zijn 1 april 1572, dat er sprake was van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. Het was het begin van de grote opstand tegen de Spanjaarden. Landelijk wordt er aandacht besteed aan 1572. Diverse gemeenten sluiten aan bij de festiviteiten met een eigen programma. Ook in Winterswijk wordt dit jaar, met allerlei activiteiten, uitgebreid stil gestaan bij de viering van de geboorte van Nederland. 

Historie

Het jaar 1572 is dan ook het begin van “de geboorte van Nederland” én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). De overname van Brielle door de geuzen op 1 april wordt als de startpunt beschouwd. Het was een heftige strijd: oorlog en deels ook burgeroorlog. Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn herinneringen. Sommigen bleven de landsheer, koning Fillips II van Spanje, trouw. Anderen namen deel aan een opstand onder leiding van Willem van Oranje. In de Achterhoek speelde Graaf Willem IV van den Bergh, van Huis Bergh en zwager van Willem van Oranje, een belangrijke rol. Op 30 juni 1572 werd de stad Bredevoort door de geuzen overgenomen. De bevrijding was echter van korte duur en bleek later het begin van een onrustige oorlogstijd die tientallen jaren zou duren.

Willem van Oranje streed voor vier idealen: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbinding. Deze 4 V’s worden als de kernwaarden van Nederland gezien en zijn tot op de dag van vandaag actueel.

Lees meer achtergrond informatie

1572 in Winterswijk

In Winterswijk wordt er door een enthousiaste groep vrijwilligers hard gewerkt aan de organisatie van alle activiteiten en evenementen rondom het themajaar 1572. Zij gaan ervoor zorgen dat deze gedenkwaardige gebeurtenis niet onopgemerkt aan Winterswijk voorbij gaat. De vrijwilligers zijn volop bezig met de voorbereidingen. Het hele jaar door zullen er veel verschillende activiteiten en evenementen in Winterswijk plaatsvinden onder de vlag van 1572. De activiteiten starten vanaf maart 2022.

Bekijk de activiteitenagenda 1572

Meedoen

De bedoeling is dat iedereen in Winterswijk die wat te bieden heeft, mee gaat doen. Scholen, sportclubs, musea, middenstand, horeca, kerken, verzorgingstehuizen, muziek- en toneelverenigingen, particulieren en het buitengebied. Het gaat erom dat er veel goede en leuke dingen gebeuren. Er kan veel. Het gaat een bonte mengeling worden die door de hele Winterswijkse samenleving loopt. Ambitie, creativiteit, verbeeldingskracht en vernieuwing zijn kernbegrippen.

Heb je een leuk idee, wil je zelf een activiteit organiseren of wil je meehelpen? Wekelijks wordt er een spreekuur georganiseerd, waar je jouw ideeën kunt bespreken. Natuurlijk kun je ook rechtstreeks in contact komen met de organisatie. Zij helpen je graag!

Lees meer over meedoen met 1572
 

1572 Nieuws

Net als in de rest van Nederland, staan we ook in Winterswijk dit jaar uitgebreid stil bij het themajaar 1572; de geboorte van Nederland. Alle nieuwsitems, persberichten en andere publicaties over 1572 in Winterswijk hebben we hier voor je verzameld. Veel leesplezier!

Bekijk het 1572 nieuws