Buurtschappen in het buitengebied van Winterswijk

De gemeente Winterswijk is zoveel meer dan een mooi, historisch en authentiek centrum. Ook daarbuiten is het prachtig. Winterswijk is gelegen in het hart van het Nationaal Landschap Winterswijk, een ongekend mooi natuurgebied van maar liefst 22.000 hectare groot.

Naast de gelijknamige hoofdplaats kent Winterswijk negen prachtige en karakteristieke buurtschappen. Iedere buurtschap kent een geheel eigen sfeer, eigen lokale gebruiken en zelfs volksfeesten. Naoberschap en saamhorigheid zijn hier onderdeel van het dagelijks leven. Belangeloos klaarstaan voor elkaar, omkijken naar de mensen om je heen en samen het leven vieren. Een gastvrije begroeting is standaard en er is altijd tijd voor een praatje.

De Winterswijkse buurtschappen zijn bij uitstek geschikt om te voet of per fiets te ontdekken. Neem dan zeker eens een kijkje bij de diverse tuinen, weideterrassen, boerderijwinkels, theetuinen, wijngaarden en kaasboerderijen die je her en der in de buurtschappen tegenkomt. Stuk voor stuk zijn dit plekjes die erom vragen ontdekt te worden!

Ontdek de rustpunten

Brinkheurne

De Brinkheurne ligt ten zuid-oosten van Winterswijk. Met ongeveer 270 inwoners op een oppervlakte van ruim 4 km2 is de Brinkheurne de kleinste buurtschap van onze gemeente. In vroegere tijden was deze buurtschap een belangrijke schakel in de smokkelroute tussen Winterswijk en het Duitse Oeding. Tegenwoordig is de Brinkheurne vooral geliefd vanwege de prachtige natuur. Zeker het bosrijke gebied rondom de oevers van de Boven Slinge is een waar eldorado voor natuurliefhebbers.

Corle

De buurtschap Corle ligt ten westen van Winterswijk. De buurtschap is ongeveer 8 km2 groot en telt zo'n 275 inwoners. In Corle vind je het Nationaal Lindearboretum, een wetenschappelijke verzameling van diverse soorten linden, waar prachtig gewandeld kan worden. In het noorden van Corle vind je het hoogveengebied het Korenburgerveen, een beschermd Natura 2000 natuurgebied.

Henxel

In het noord-oosten van de gemeente Winterswijk vind je Henxel, een buurtschap van 17 km2 groot met zo'n 300 inwoners. Het Henxelse landschap wordt gekarakteriseerd door langwerpige dekzandruggen die soms wel drie meter boven de omgeving uitsteken. De bijzondere natuurgebieden Döttinkrade en Gossink zijn gelegen in Henxel. Ook vind je hier het spieker Kössink, een oude korenspieker die omstreeks 1765 werd gebouwd als opslagplaats voor graan. Het gebouw is nog in originele staat en daarmee uniek in Nederland. Vereniging Het Museum heeft het spieker ingericht met een deel van haar collectie. 

Huppel

Huppel ligt ten noord-oosten van Winterswijk. Deze buurtschap telt 430 inwoners, bestrijkt zo'n 11 km2 en heeft een basisschool, waarnaast de overblijfselen van de voormalige havezathe 't Waliën gelegen zijn. De eeuwenoude westmuur met daarin 8 familiewapens, een deel van de oude gracht en enkele bijgebouwen zijn bewaard gebleven en zijn ook nu nog te bewonderen.

Kotten

Ten zuid-oosten van Winterswijk ligt de buurtschap Kotten. Deze buurtschap heeft ongeveer 800 inwoners en is 13 km2 groot. Hier vind je de Borkense Baan, de voormalige treinverbinding tussen Winterswijk en het Duitse Oeding. Het vervallen tracé vormt tegenwoordig een ecologische verbindingszone tussen de omliggende natuurgebieden. Kotten heeft een lokale bassischool en is het thuis voor muziekvereniging Concordia.

Meddo

Meddo wordt nog altijd tot de buurtschappen gerekend, maar is sinds de bouw van de kerk in 1864 feitelijk uitgegroeid tot een kerkdorp. Meddo ligt ten noorden van Winterswijk, is 28km2 groot en telt bijna 1600 inwoners. De Sevink Molen is gelegen naast recreatieplas het Hilgelo en is al sinds 1868 een herkenningspunt aan de Meddose horizon. Meddo vormt jaarlijks het decor voor het veelbezochte Oldtimerfestival en ook het prachtige Meddose Veen is geliefd onder bezoekers. Meddo heeft een eigen basisschool en een levendige muziekvereniging.

Miste 

De buurtschap Miste is ongeveer 11 km2 groot, telt zo'n 540 inwoners en ligt ten zuid-westen van Winterswijk. De lokale basisschool en voetbalclub worden gedeeld met de buurtschap Corle. Miste is geliefd onder geologen omdat er veel schelpen en haaientanden uit het Mioceen zijn gevonden. De Meenkmolen uit 1851 is een herkenbare landmark in de bosrijke omgeving van Miste.

Ratum

Ten oosten van Winterswijk is de buurtschap Ratum gelegen. Ratum bestrijkt zo'n 13 km2 en is met 370 inwoners de dunstbevolkte buurtschap van de gemeente Winterswijk en heeft nog altijd een duidelijk agrarisch karakter. Ratum is vooral bekend vanwege de steengroeve, de enige groeve in Nederland waar 240 miljoen jaar oude afzettingen van Muschelkalk aan de oppervlakte komen en worden ontgonnen. Door de jaren heen zijn er veel bijzondere vondsten van fossielen van planten, vissen, insecten en sauriërs gedaan in de Winterswijkse steengroeve. De groeve vormt tevens het decor voor het jaarlijkse Steengroevetheather. Ook het prachtige Natura 2000 gebied Willinks Wuest is gelegen in Ratum.

Woold

De buurtschap Woold dankt haar naam aan het Latijnse 'wold', dat moerasbos betekent. De buurtschap ligt ten zuiden van Winterswijk en telt 875 inwoners verspreid over ruim 24 km2. Vanwege de ligging aan de Duitse grens zijn er restanten van landweren en de ringwal Ruitenburgerschans gevonden en bewaard gebleven. Het Woold is een bosrijke omgeving, waar vooral de Bekendelle met de watermolens Berenschot en Den Helder erg geliefd zijn onder wandelaars en fietsers. Ook het Wooldse Veen wordt graag bezocht. De buurtschap heeft een basisschool en een actief verenigingsleven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over werken in Winterswijk? Of wil je regelmatig updates ontvangen over alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren in Winterswijk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je nu in