Kerst op de Lappenbrink

De dagen worden korter en kouder. Dat betekent dat de feestdagen weer in aantocht zijn. In Winterswijk zal kerst niet onopgemerkt voorbijgaan dit jaar. Op 17 en 18 december staat er namelijk een bijzonder evenement op het programma, genaamd "Kerst op de Lappenbrink". De organisatie achter dit kerstfestijn, de stuurgroep 1572, is op zoek naar acteurs, koren, figuranten en anderen die willen meehelpen om de sfeer van ruim 100 jaar geleden te doen herleven.

In het kader van "1572 - De geboorte van Nederland" heeft de stuurgroep 1572 dit jaar al diverse activiteiten en evenementen georganiseerd in Winterswijk. Zo genoten inwoners en bezoekers afgelopen zomer bijvoorbeeld van het Midzomer Mondriaan Festival en het Torenfestival. Om het themajaar 1572 in stijl af te sluiten, maakt de organisatie zich op voor een bijzonder kerstevenement. "Kerst op de Lappenbrink" wordt een kerstfestijn geheel in de sferen van vroegere tijden. De Meddosestraat, de Nieuwstraat, de Ratumsestraat en de Noordzijde van de markt worden als het ware omgetoverd tot openluchttheater, waar het gevoel van kerst van een eeuw geleden zal herleven. Als textielindustrieel, stichter van fabriek De Batavier en aanjager van de aanleg van de spoorwegen in Winterswijk, zal Jan Willink tijdens dit weekend worden uitgelicht.

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor 'Kerst op de Lappenbrink' in volle gang. Hiervoor wordt een beroep gedaan op de kracht van verbinden en samenwerken. Culturele instellingen, musea, lokale winkeliers, horeca-eigenaren, de markt en diverse verenigingen bundelen hun krachten om samen met de stuurgroep 1572 een onvergetelijk kerstfestijn te realiseren. De hulp van inwoners is hierbij echter meer dan welkom. De stuurgroep 1572 doet daarom graag een oproep aan iedereen die, op wat voor manier dan ook, een bijdrage wil leveren aan dit sfeervolle evenement,

Oproep

De locatie van 'Kerst op de Lappenbrink' zal op 17 en 18 december voelen als een levensgroot decor uit vroegere tijden. Om dit decor tot leven te wekken is de stuurgroep op zoek naar;

  • Acteurs | voor de hoofdrollen van Jan Willink, Stadsomroeper, Burgemeester, Piet Mondriaan en andere personages. De acteurs zullen twee dagen lang in de huid kruipen van deze personen en op de evenementenlocatie rondlopen en contact maken met het publiek.
  • Figuranten | zoals wasvrouwen, gezinnen, zwervers, ambachtslieden en kinderen. 
  • Muzikanten | zoals koren, ensembles die optredens willen verzorgen gedurende het evenement.
  • Vrijwilligers | die de organisatie ondersteunen met de aankleding, catering, spelbegeleiding en andere operationele zaken.

Het is de bedoeling dat er gewerkt wordt in shifts van enkele uren. Het is dus ook mogelijk om voor enkele uren of een dagdeel mee te helpen. De organisatie zorgt voor passende kleding, de nodige versnaperingen en heel veel gezelligheid. 

Ervaring is niet nodig, maar je enthousiasme en je inzet zijn meer dan welkom. Lijkt het je leuk om mee te helpen? Meld je dan aan via kerstopdelappenbrink@gmail.com. De organisatie kijkt uit naar je reactie.