Slangenburg

Fotoexpositie ‘Buiten het Ei’ van Hans Hendriks

Expositie over geologische geschiedenis en cultuurhistorie van het Achterhoekse buitengebied van Doetinchem.

Op basis van de ervaringen met zijn Winterswijkse boerderijen en landschaps projecten heeft Hans Hendriks een concept ontwikkeld. …

Lees verder

Expositie over geologische geschiedenis en cultuurhistorie van het Achterhoekse buitengebied van Doetinchem.

Op basis van de ervaringen met zijn Winterswijkse boerderijen en landschaps projecten heeft Hans Hendriks een concept ontwikkeld. Hij noemt dat het werken aan ‘historiserend’ fotoprojecten. Met hulp van een geoloog verdiept hij zich in de geologische geschiedenis van een gebied. En via vele contacten met regionale deskundigen, vaak leden van lokale historische verenigingen, komt hij aan kennis over de cultuurhistorie. Met die deskundigen gaat hij ook op pad en probeert hij foto’s te maken die betrekking hebben op de opgedane kennis. Hij probeert anno nu vast te leggen wat er van die geologische geschiedenis en van die cultuurhistorie nog terug te vinden is in het buitengebied van in dit geval Doetinchem. ‘Het Ei’ is de naam van de inwoners voor het historische ei-vormige centrum van Doetinchem. De titel ‘Buiten het Ei’ slaat dus op het buitengebied van Doetinchem, de expositie was afgelopen zomer ook te zien in Stadsmuseum Doetinchem.

Van januari 2016 tot juni 2017 is Hans op pad geweest. Hij fotografeerde de loop van de Rijn gedurende de laatste IJstijd, zo’n 50.000 jaar geleden. Hoe in die tijd de rivierduinen in Doetinchem en Gaanderen gevormd werden. Maar ook wat er nog terug te vinden is van de geschiedenis van de ijzerindustrie in die regio bekend van z’n ijzergieterijen. En natuurlijk ging hij op zoek naar authentieke boerderijen in Wehl en Gaanderen. En legde zo ook daar het binnenste en buitenste van typisch Doetinchemse boerderijen vast inclusief de huidige bewoners. Verder ondermeer foto’s van adelijke woonplekken en de natuur. Teveel om op te noemen, maar wel te zien op de expositie bij gastgalerij Ankomm’n.

In de galerie hangen grote panorama fotopanelen zoals we die van hem kennen van eerdere projecten, maar dan nu met nieuwe foto’s van het buitengebied van Doetinchem. Maar ook kun je in de galerie op je gemak een, speciaal voor deze gelegenheid gemaakte, uitgebreide fotopresentatie met door Hans ingesproken toelichting bekijken en beluisteren. Een groot fullHD tv-scherm met daaraan vier koptelefoons maakt het mogelijk ongestoord op te gaan in beeld en geluid. We kennen Hans van zijn fotopresentaties over Winterswijk en zijn busritten door het buitengebied van Winterswijk met de klassieke GTWbus uit 1966. Waarbij hij op beeldende en bevlogen manier vertelt over de historie. Op dezelfde manier vertelt hij nu bij deze fotopresentatie over de historie van het Doetinchemse buitengebied.

Lees minder

Wanneer

  • elke maandag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 29 januari 201809.30 - 17.00 uur
  • Let op de gewijzigde openingstijden tijdens de feestdagen: Eerste kerstdag gesloten. Oud en nieuw gesloten.

Prijzen

  • De toegang is gratis.

Neem alvast een kijkje

Locatie