synagoge
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Rondleiding Synagoge in Winterswijk

Zomerse openstelling van de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk.

Achter de gebouwen aan de Spoorstraat 32 gaan een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.

De synagoge wordt in het Jiddisch ‘sjoel’ genoemd, afgeleid van het Duitse woord ‘Schule’. Een synago…

Lees verder

Zomerse openstelling van de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk.

Achter de gebouwen aan de Spoorstraat 32 gaan een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.

De synagoge wordt in het Jiddisch ‘sjoel’ genoemd, afgeleid van het Duitse woord ‘Schule’. Een synagoge is namelijk een soort school, een plek om te lezen en te onderwijzen uit de Thora, die de grondslag vormt van het joodse geloof. Pal naast de synagoge staat een schooltje met twee klaslokalen - ook de joodse kinderen werden in het geloof onderwezen. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis. Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Ook is er een begraafplaats, dit tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. In het hoge gras zijn nog acht grafstenen te vinden.

De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap van Winterswijk, die meer dan 300 mensen omvatte. De gemeenschap leeft voort in de verhalen: over veehandelaren en slagers, over kinderen en hun ouders, over de wekelijkse gang naar de sjoel, over koosjer eten en de uitvoeringen van de joodse toneelvereniging. En verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de massamoord. Van de Winterswijkse joden overleefden enkele tientallen de verschrikkingen van de Holocaust. De joodse gemeenschap telt nu nog maar ene handvol mensen. Het is nog steeds gelukt om de synagoge van Winterswijk in stand te houden.

Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis. Ook is er een begraafplaats, dit tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. In het hoge gras zijn nog acht grafstenen te vinden.

Alle mannelijk bezoekers moeten in de sjoel hoofdbedekking dragen. Er zijn keppeltjes aanwezig, maar ook zelf meegebrachte hoofddeksels, zoals een pet, zijn toegestaan.  

In verband met de regels rond Covid- 19 is aanmelden verplicht dat kan via info@synagogewinterswijk.nl. Er is plaats voor 30 deelnemers.

Lees minder

Wanneer

  • U moet zich van te voren opgeven voor de rondleiding. Naam, adres, telefoonnummer en mailadres. Na opgave krijgt U van ons een bevestiging + voorwaarden die wij hanteren voor de rondleiding. We houden ons aan de regels die opgesteld zijn door het RIVM.

Prijzen

  • € 5,- per volwassene;
    € 3,50 voor kinderen.

    Rondleidingen voor groepen alleen mogelijk op aanvraag.
    Kosten € 4,- per persoon + € 30,- voor de rondleiding.
    Meer informatie daarover is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl

Locatie

Neem alvast een kijkje