synagoge

Rondleiding Synagoge in Winterswijk

Zomerse openstelling van de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk.

Achter de gebouwen aan de Spoorstraat 32 gaan een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.
De synagoge wordt in het Jiddisch ‘sjoel’ genoemd, afgeleid van het Duitse woord ‘Schule’. Een synago…

Lees verder

Zomerse openstelling van de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk.

Achter de gebouwen aan de Spoorstraat 32 gaan een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.
De synagoge wordt in het Jiddisch ‘sjoel’ genoemd, afgeleid van het Duitse woord ‘Schule’. Een synagoge is namelijk een soort school, een plek om te lezen en te onderwijzen uit de Thora, die de grondslag vormt van het joodse geloof. Pal naast de synagoge staat een schooltje met twee klaslokalen - ook de joodse kinderen werden in het geloof onderwezen. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis. Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Ook is er een begraafplaats, dit tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. In het hoge gras zijn nog acht grafstenen te vinden.

De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap van Winterswijk, die meer dan 300 mensen omvatte. De gemeenschap leeft voort in de verhalen: over veehandelaren en slagers, over kinderen en hun ouders, over de wekelijkse gang naar de sjoel, over koosjer eten en de uitvoeringen van de joodse toneelvereniging. En verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de massamoord. Van de Winterswijkse joden overleefden enkele tientallen de verschrikkingen van de Holocaust. De joodse gemeenschap telt nu nog maar ene handvol mensen. Het is nog steeds gelukt om de synagoge van Winterswijk in stand te houden.
De bijzondere rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost €5,00. Aanmelden is niet nodig.

Rondleidingen voor groepen alleen mogelijk op aanvraag.
Kosten € 4,= per persoon + € 30,= voor de rondleiding.
Meer informatie daarover is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl

Lees minder

Wanneer

  • elke dinsdag vanaf 2 juni 2020 t/m 31 augustus 202019.00 - 20.30 uur
  • elke donderdag vanaf 2 juli 2020 t/m 27 augustus 202019.00 - 20.30 uur
  • Duitstalige rondleidingen op donderdagavond om 19:00 uur. Rondleidingen voor groepen alleen mogelijk op aanvraag. Kosten € 4,= per persoon + € 30,= voor de rondleiding. Meer informatie daarover is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl

Prijzen

  • € 5,= per volwassene
    € 3,= kinderen onder de 16 jaar

Locatie

Neem alvast een kijkje