Vrijheidsboom Meddo

Je staat hier voor de Vrijheidsboom van de Winterswijkse buurtschap Meddo. Van deze Vrijheidsbomen zijn er acht die symbool staan voor de betreffende buurtschap en één waarin alles samen komt in het centrum van Winterswijk.

Het idee voor deze Vrijheidsbomen is ontstaan in 2022 als onderdeel van de viering “1572, Geboorte van Nederland”. Hierbij stonden de vier V’s centraal: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. In opdracht van de stichting Ondernemen met Cultuur heeft houtkunstenaar Daan de Leeuw, in overleg met de betreffende buurtschap, een Vrijheidsboom gemaakt die kenmerkend is voor die buurtschap. De boom waar je nu naar kijkt verbeeldt het volgende:

In de Vrijheidsboom van Meddo zit een zwerfkei verwerkt. Het verhaal gaat dat één van Europa's grootse zwerfkeien ooit in Meddo is gevonden. Deze zwerfkei zou eigenlijk worden geplaatst in de Pastorietuin, maar een dwarse boer zou de kei naar het voetbalveld hebben versleept. Met de kei in de Vrijheidsboom is de zwerfkei alsnog in de Pastorietuin geplaatst. De handen in de Vrijheidsboom staan symbool voor de manier waarop jong en oud in Meddo samen dingen voor elkaar krijgt. Dat is kenmerkend voor deze buurtschap.

Meddo is met meer dan 1500 inwoners en een oppervlakte van 28,25 km² de grootste buurtschap van de gemeente Winterswijk.  De buurtschap bestaat uit een dorpskern met een kerk uit 1864 en een groot buitengebied. In de kern zijn onder anderen een basisschool, café, zalencentrum en hotel gevestigd. Een hechte gemeenschap met een groot aantal verenigingen waaronder een voetbalvereniging, een muziekvereniging en een carnavalsvereniging. In tegenstelling tot veel andere kleine kernen in Nederland is er de laatste jaren sprake van een relatief forse groei van het aantal inwoners en is er recent een flink aantal nieuwe woningen gebouwd.

Naast zeven rijksmonumenten, waaronder de Sevink Molen en T-boerderij Gelderesch heeft Meddo ook nog eens 11 gemeentelijke monumenten waaronder de RK kerk Johannes de Doper met bijbehorende pastorie en een aantal voor dit gebied kenmerkende boerderijen.

De buurtschap wordt omgeven door prachtige natuur waarin wandelaars en liefhebbers van de biodiversiteit van veengebieden hun hart op kunnen halen. Het vlonderpad in het Meddose Veen maakt onderdeel uit van de Korenburgerveenroute. Het pad is destijds aangelegd in het kader van het Hoogveenherstelproject Korenburgerveen. De oevers in het Meddoseveld worden natuurvriendelijk beheerd. Weidevogels als wulpen, kieviten en veldleeuweriken, die in Nederland onder zware druk staan, lijken het in het Meddoseveld tegenwoordig relatief goed te doen.

Zwemplas ’t Hilgelo is een prachtplek voor waterrecreatie.

* Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door stichting Ondernemen met Cultuur. 

Fietsroute

Er is een fietsroute samengesteld die alle vrijheidsbomen aandoet. De route start en eindigt bij de vrijheidsboom op het Vrijheidspark, tegenover het VVV Inspiratiepunt in het Winterswijkse centrum. Het gpx-bestand van deze fietsroute kan hier gedownload worden. 

Download GPX route

Kunstenaar

Geboren in Lichtenvoorde in 1963, doorliep kunstenaar Daan de Leeuw de LTS richting bouw en in Rotterdam de MTS-studie Meubelmaker. Als zelfstandig ondernemer restaureerde hij antieke meubelen om na een wereldreis van anderhalf jaar in Wales te belanden als leraar houtbewerking. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan” zoals hij het zelf zegt en na negen jaar Wales besloot hij terug te keren naar zijn ware liefde, het runnen van een eigen werkplaats waar hij al zijn vakmanschap en creativiteit als designer, kunstenaar en meubelmaker kwijt zou kunnen. Die werkplaats vond hij in Winterswijk en van daaruit restaureert en maakt hij meubels, geeft hij cursussen en workshops en maakt hij kunstobjecten met de natuur als uitgangspunt. “Werken aan bewustwording door middel van kunstwerken met een verhaal, dat is mijn drijfveer” zo drukt Daan zijn passie uit.

Daan de Leeuw is in elke buurtschap een gesprek aangegaan om een individuele verbeelding aan iedere boom te geven. Elke buurtschap koos zijn eigen woord en kreeg zijn eigen gekleurde puzzelstuk van de puzzel. Zo krijgt elke boom een unieke uitstraling waarin elk buurtschap zichzelf herkent.