Vrijheidsboom Brinkheurne

Je staat hier voor de Vrijheidsboom van de Winterswijkse buurtschap Brinkheurne. Van deze Vrijheidsbomen zijn er acht die symbool staan voor de betreffende buurtschap en één waarin alles samen komt in het centrum van Winterswijk.

Het idee voor deze Vrijheidsbomen is ontstaan in 2022 als onderdeel van de viering “1572, Geboorte van Nederland”. Hierbij stonden de vier V’s centraal: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. In opdracht van de stichting Ondernemen met Cultuur heeft houtkunstenaar Daan de Leeuw, in overleg met de betreffende buurtschap, een Vrijheidsboom gemaakt die kenmerkend is voor die buurtschap. De boom waar je nu naar kijkt verbeeldt het volgende:

Op dit pleintje vlakbij de school heeft vroeger een lindeboom gestaan. Het was een plek van verbinding van mensen, van samen zijn, leren en creëren. Een plek van vruchtbaarheid. Er was een waterpomp, het Volksfeest werd hier gevierd, er waren toneelavonden en andere samenkomsten. De symbolische weergave van het silhouet van de lindeboom staat voor vruchtbaarheid, liefde, trouw en troost, schoonheid en geluk. De woorden die zijn verbonden door middel van de wortels van de lindeboom en verwerkt in roestvrij stalen naamplaten. Het woord Fertilitas maakt deze Vrijheidsboom een bijzonder ornament op een speciaal plek in Brinkheurne.

Brinkheurne is met haar ruim 300 inwoners en een oppervlakte van 4 km² de dichtstbevolkte buurtschap van Winterswijk. Qua oppervlakte is Brinkheurne de kleinste buurtschap van de gemeente. 

In 1841 werd een nieuwe school gebouwd op Lindevoort zoals de omgeving bij boerderij Deunk vroeger bekend stond waarvoor een grote lindeboom het veld moest ruimen. Die school stond rechts naast de in 1933 gebouwde school, die in 1977 werd gesloten en nu een mechanisatiebedrijf huisvest Met deze Vrijheidsboom keert de oude lindeboom eigenlijk weer terug op haar oude stek nabij de Schoolpomp waarmee de cirkel rond is.

Zelfs kunnen we aan de vier centraal staande V’s nóg een V toevoegen: namelijk die van vruchtbaarheid ofwel Fertilitas, zoals ook in de boom gekerfd staat. Want daar staat de lindeboom óók symbool voor.

Hotel café-restaurant De Lindeboom begon waarschijnlijk ooit als herberg tussen de huidige boerderij Deunk én de voormalige school, nabij die grote lindeboom. Engelbertus Nijenhuis heeft in 1856 die herberg afgebroken en op de huidige locatie weer opgebouwd waarna Gerrit Jan Stemerdink het bedrijf in 1870 overnam. En met succes, inmiddels staat de vijfde generatie Stemerdink aan het roer.

* Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door stichting Ondernemen met Cultuur. 

Fietsroute

Er is een fietsroute samengesteld die alle vrijheidsbomen aandoet. De route start en eindigt bij de vrijheidsboom op het Vrijheidspark, tegenover het VVV Inspiratiepunt in het Winterswijkse centrum. Het gpx-bestand van deze fietsroute kan hier gedownload worden. 

Download GPX route

Kunstenaar

Geboren in Lichtenvoorde in 1963, doorliep kunstenaar Daan de Leeuw de LTS richting bouw en in Rotterdam de MTS-studie Meubelmaker. Als zelfstandig ondernemer restaureerde hij antieke meubelen om na een wereldreis van anderhalf jaar in Wales te belanden als leraar houtbewerking. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan” zoals hij het zelf zegt en na negen jaar Wales besloot hij terug te keren naar zijn ware liefde, het runnen van een eigen werkplaats waar hij al zijn vakmanschap en creativiteit als designer, kunstenaar en meubelmaker kwijt zou kunnen. Die werkplaats vond hij in Winterswijk en van daaruit restaureert en maakt hij meubels, geeft hij cursussen en workshops en maakt hij kunstobjecten met de natuur als uitgangspunt. “Werken aan bewustwording door middel van kunstwerken met een verhaal, dat is mijn drijfveer” zo drukt Daan zijn passie uit.

Daan de Leeuw is in elke buurtschap een gesprek aangegaan om een individuele verbeelding aan iedere boom te geven. Elke buurtschap koos zijn eigen woord en kreeg zijn eigen gekleurde puzzelstuk van de puzzel. Zo krijgt elke boom een unieke uitstraling waarin elk buurtschap zichzelf herkent.